Łosoś - przepis, który koniecznie musisz wypróbować, jeśli szukasz letniego pomysłu na szybki obiad

Najlepsze danie dla tych, którzy chcą przygotować coś w kilka chwil to zdecydowanie łosoś. Przepis na soczystą rybę z przepysznymi dodatkami to absolutny hit. Sprawdź, jak przyrządzić łososia, aby rozpływał się w ustach. Przepisy znajdziesz poniżej.

Łosoś z piekarnika z porami i pomidorami

Łosoś z piekarnika z dodatkiem warzyw to kulinarny hit! Danie dostarczy nam mnóstwo składników odżywczych, witamin i doda energii. Potrawa jest lekkostrawna, a przy tym pożywna. Poniżej przepis krok po kroku:

Składniki:

  • około 600 gramów filetów z łososia
  • 1 por
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cytryny

Wykonanie:

  1. Łososia dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na porcje.
  2. Doprawić przyprawami.
  3. Dodać odrobinę oliwy i soku z cytryny.
  4. Zamarynować. Odłożyć na godzinę do lodówki.
  5. Pora umyć, pokroić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na nim ułożyć rybę. Dodać posiekany koper. Skropić oliwą. Dodać pokrojone pomidorki.
  6. Piec w temperaturze około 200 stopni przez 15-20 minut.

Łosoś pieczony z dodatkiem serów włoskich 

Łosoś pieczony z dodatkiem serów (może być mozzarella i parmezan) to nie lada gratka dla miłośników tych włoskich przysmaków. Przejdźmy zatem do przepisu:

Składniki:

  • 4 porcje łososia
  • 1-2 cebule
  • około 150 gramów sera typu mozzarella i 50 gramów parmezanu
  • 1 czosnek
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rybę opłukać, osuszyć. Ułożyć na przygotowanej blasze.
  2. Przyprawić.
  3. Cebulę obrać i pokroić. Ułożyć na rybie.
  4. Następnie przygotować dressing. Mieszamy majonez z musztardą i przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem.
  5. Smarujemy nim rybę. Układamy dwa rodzaje sera na wierzchu.
  6. Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. W temperaturze około 180-200 stopni.
Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego

Łosoś ze szpinakiem - przepis krok po kroku

Łosoś ze szpinakiem to jedna z najbardziej kultowych potraw. Danie możemy podawać w formie obiadu lub wykwintnej kolacji we dwoje. Możliwości jest tutaj całe mnóstwo. Koniecznie sprawdźcie, jak go wykonać:

Składniki:

  • około 500 gramów łososia
  • papryka, sól, pieprz
  • 1 czosnek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • połowa łyżki masła
  • około 150 gramów szpinaku
  • około 100 gramów śmietanki
  • połówka łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie krok po kroku:

  1. Rybę umyć, osuszyć.
  2. Podzielić na mniejsze kawałki. Doprawić przyprawami.
  3. Wycisnąć czosnek, dodać olej, posiekaną cebulę, miód, przyprawy. Wymieszać i zamarynować rybę.
  4. Odstawić do lodówki na około 25 minut.
  5. Wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni. Piec około 15 minut.
  6. Szpinak poddać obróbce cieplnej. Wykonać zaprawę z mąki i śmietanki. Wyrównać temperaturę i dodać.
  7. Polać rybę szpinakiem. Dodać sery i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika.

Łosoś w cieście francuskim - krok po kroku

Łosoś w cieście francuskim to danie, które możemy zaliczyć do posiłków wykwintnych. Mimo zaskakującego efektu jest niezwykle proste w wykonaniu. Przejdźmy do przepisu:

Składniki:

  • 450 - 500 gramów łososia
  • około 2-3 łyżek masła
  • por
  • 1-2 pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 natka pietruszki posiekana
  • odrobina cytryny
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 żółtko

Wykonanie:

  1. Pietruszkę umyć. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach na tarce.
  2. Pora umyć i pokroić.
  3. Warzywa dusimy na patelni.
  4. Doprawiamy solą.
  5. Ściągamy z patelni. Na tej samej patelni smażymy przez chwilę przyprawioną rybę. Dodajemy natkę.
  6. Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy warzywa i rybę. Skrapiamy cytryną. Zawijamy ciasto i smarujemy żółtkiem.
  7. Pieczemy przez 15-20 minut w 200 stopniach.

Zobacz też: Zupa rybna - przepis na obiad prosto z półwyspu Skandynawskiego. Finowie ją uwielbiają

Więcej o:
Copyright © Agora SA