Łosoś z piekarnika z porami i pomidorami
Łosoś z piekarnika z dodatkiem warzyw to kulinarny hit! Danie dostarczy nam mnóstwo składników odżywczych, witamin i doda energii. Potrawa jest lekkostrawna, a przy tym pożywna. Poniżej przepis krok po kroku:
Składniki:
- około 600 gramów filetów z łososia
- 1 por
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 cytryny
Wykonanie:
- Łososia dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na porcje.
- Doprawić przyprawami.
- Dodać odrobinę oliwy i soku z cytryny.
- Zamarynować. Odłożyć na godzinę do lodówki.
- Pora umyć, pokroić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na nim ułożyć rybę. Dodać posiekany koper. Skropić oliwą. Dodać pokrojone pomidorki.
- Piec w temperaturze około 200 stopni przez 15-20 minut.
Łosoś pieczony z dodatkiem serów włoskich
Łosoś pieczony z dodatkiem serów (może być mozzarella i parmezan) to nie lada gratka dla miłośników tych włoskich przysmaków. Przejdźmy zatem do przepisu:
Składniki:
- 4 porcje łososia
- 1-2 cebule
- około 150 gramów sera typu mozzarella i 50 gramów parmezanu
- 1 czosnek
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sok z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rybę opłukać, osuszyć. Ułożyć na przygotowanej blasze.
- Przyprawić.
- Cebulę obrać i pokroić. Ułożyć na rybie.
- Następnie przygotować dressing. Mieszamy majonez z musztardą i przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem.
- Smarujemy nim rybę. Układamy dwa rodzaje sera na wierzchu.
- Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. W temperaturze około 180-200 stopni.
Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego
Łosoś ze szpinakiem - przepis krok po kroku
Łosoś ze szpinakiem to jedna z najbardziej kultowych potraw. Danie możemy podawać w formie obiadu lub wykwintnej kolacji we dwoje. Możliwości jest tutaj całe mnóstwo. Koniecznie sprawdźcie, jak go wykonać:
Składniki:
- około 500 gramów łososia
- papryka, sól, pieprz
- 1 czosnek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- połowa łyżki masła
- około 150 gramów szpinaku
- około 100 gramów śmietanki
- połówka łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie krok po kroku:
- Rybę umyć, osuszyć.
- Podzielić na mniejsze kawałki. Doprawić przyprawami.
- Wycisnąć czosnek, dodać olej, posiekaną cebulę, miód, przyprawy. Wymieszać i zamarynować rybę.
- Odstawić do lodówki na około 25 minut.
- Wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni. Piec około 15 minut.
- Szpinak poddać obróbce cieplnej. Wykonać zaprawę z mąki i śmietanki. Wyrównać temperaturę i dodać.
- Polać rybę szpinakiem. Dodać sery i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika.
Łosoś w cieście francuskim - krok po kroku
Łosoś w cieście francuskim to danie, które możemy zaliczyć do posiłków wykwintnych. Mimo zaskakującego efektu jest niezwykle proste w wykonaniu. Przejdźmy do przepisu:
Składniki:
- 450 - 500 gramów łososia
- około 2-3 łyżek masła
- por
- 1-2 pietruszki
- sól, pieprz
- 1 natka pietruszki posiekana
- odrobina cytryny
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 żółtko
Wykonanie:
- Pietruszkę umyć. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach na tarce.
- Pora umyć i pokroić.
- Warzywa dusimy na patelni.
- Doprawiamy solą.
- Ściągamy z patelni. Na tej samej patelni smażymy przez chwilę przyprawioną rybę. Dodajemy natkę.
- Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy warzywa i rybę. Skrapiamy cytryną. Zawijamy ciasto i smarujemy żółtkiem.
- Pieczemy przez 15-20 minut w 200 stopniach.
Zobacz też: Zupa rybna - przepis na obiad prosto z półwyspu Skandynawskiego. Finowie ją uwielbiają