Przepis na biszkopt do tortu. Zastosuj kilka wskazówek, a na pewno nie opadnie

Przepis na biszkopt do tortu musi być sprawdzony. Bardzo często, gdy korzystamy z losowych sposobów, nie udaje się. Jak zapobiec przypaleniu i opadnięciu? Skorzystaj z tego przepisu, a biszkopt wyjdzie idealny.

Przygotowanie biszkoptu uznawane jest za niezwykle trudną sztukę, którą opanowało niewielu. Jeśli jednak zastosujemy się krok po kroku do dobrego przepisu, i my możemy zostać mistrzami w tej dziedzinie. Prezentujemy najlepszy przepis na biszkopt do tortu. Nie może się nie udać. Przekonaj się! 

Zobacz wideo Szarlotka królewska

Przepis na biszkopt do tortu. Zawsze wychodzi świetnie

Jeśli planujesz pieczenie biszkoptu, musisz przygotować się do tego wcześniej. Przede wszystkim zadbaj o pełną listę składników. Oto ona.

Składniki:

  • 5 jajek rozmiaru L,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na idealny biszkopt. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by miały temperaturę pokojową.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj, aż masa będzie gładka.
  3. Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie stopniowo wsypuj resztę suchych składników do ubitych białek i mieszaj delikatnie łyżką, by piana nie opadła.
  4. Do masy dodaj łyżkę oleju.
  5. Ciasto na biszkopt przelej do wybranej formy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Biszkopt piecz przez ok. 35 minut z funkcją grzania góra-dół.
  6. Teraz pora na upuszczanie. Wyjmij upieczony biszkopt z piekarnika i upuść go na blat z wysokości około 30 cm. Poczekaj, aż wystygnie i przekrój go w poprzek. Gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.