Surówka z cukinii na dwa sposoby. Prosty i smaczny dodatek do letnich obiadów

Surówka z cukinii jest idealnym dodatkiem do obiadów, zwłaszcza w trakcie sezonu letniego gdy warzywa te są tanie i pełne witamin. Robi się ją błyskawicznie, a mnogość wersji gwarantuje, że każdy znajdzie smak odpowiedni dla siebie. Oto dwa przepisy na surówkę z cukinii, które na pewno na długo zagoszczą na waszych stołach.

Sezon na cukinie coraz bliżej, a to oznacza, że jest ona coraz częstszym gościem na naszych stołach. Właśnie teraz jest ona najświeższa, najtańsza i najzdrowsza, więc warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Dodatkowo jest to bardzo niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo pełne witaminy C i witamin z grupy B oraz licznych minerałów, takich jak potas czy magnez. Warzywa są ważnym źródłem błonnika w diecie, dlatego powinniśmy spożywać ich jak najwięcej. 

Cukinia nadaje się znakomicie do wielu dań. Nie każdy jednak wie, że spokojnie można ją spożywać na surowo i właśnie w takiej formie zawiera najwięcej witamin i minerałów. Stanowi świetny dodatek do obiadów na przykład w formie surówki, która jest niezwykle smaczna, prosta i szybka w wykonaniu. 

Surówka z cukinii-szybka, prosta i zdrowa

Składniki:

  • cukinia,
  • 3 młode cebulki dymki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki dowolnej musztardy,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • łyżka oliwy,
  • do smaku: odrobina cukru, pieprz, sól, sok z cytryny.

 Wykonasz ją w mniej niż 10 minut.

1. Z cukinii odcinamy końcówki i trzemy na tarce na grubych oczkach.

2. Cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z cukinią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos z musztardy, śmietany i oliwy, po czym dodajemy go do miski z cukinią.

4. Mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, cytryną i ewentualnie cukrem i odstawiamy do lodówki. 

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Surówka z cukinii z marchewką i majonezem

Składniki:

  • cukinia,
  • 1-2 marchewki,
  • jabłko,
  • 2 płaskie łyżki majonezu,
  • 1,5 łyżki naturalnego jogurtu,
  • pieprz do smaku, 
  • sól do smaku, 
  • czosnek granulowany do smaku.

Przygotowanie 

1. Obieramy marchewki i jabłko oraz ścieramy na tarce razem z cukinią.

2. Dodajemy majonez, jogurt i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz małą szczyptą granulowanego czosnku.

3. Mieszamy składniki surówki, a w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.