Sezon na cukinie coraz bliżej, a to oznacza, że jest ona coraz częstszym gościem na naszych stołach. Właśnie teraz jest ona najświeższa, najtańsza i najzdrowsza, więc warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Dodatkowo jest to bardzo niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo pełne witaminy C i witamin z grupy B oraz licznych minerałów, takich jak potas czy magnez. Warzywa są ważnym źródłem błonnika w diecie, dlatego powinniśmy spożywać ich jak najwięcej.
Cukinia nadaje się znakomicie do wielu dań. Nie każdy jednak wie, że spokojnie można ją spożywać na surowo i właśnie w takiej formie zawiera najwięcej witamin i minerałów. Stanowi świetny dodatek do obiadów na przykład w formie surówki, która jest niezwykle smaczna, prosta i szybka w wykonaniu.
Składniki:
1. Z cukinii odcinamy końcówki i trzemy na tarce na grubych oczkach.
2. Cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z cukinią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos z musztardy, śmietany i oliwy, po czym dodajemy go do miski z cukinią.
4. Mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, cytryną i ewentualnie cukrem i odstawiamy do lodówki.
Składniki:
Przygotowanie
1. Obieramy marchewki i jabłko oraz ścieramy na tarce razem z cukinią.
2. Dodajemy majonez, jogurt i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz małą szczyptą granulowanego czosnku.
3. Mieszamy składniki surówki, a w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.