Kiszone ogórki to tradycyjna przystawka, którą przygotowuje się w każdym zakątku kraju. Nic dziwnego - są przepyszne. Nie zawsze jednak wychodzą chrupiące. Niektóre są puste w środku lub wypełnione solanką. Jak tego uniknąć? Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Dzielimy się kilkoma poradami, które sprawią, że przetwory będą smakować idealnie.
Zobacz wideo
Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Sposoby na idealne kiszonki
Jest kilka sposobów na to, by zrobić smaczne ogórki kiszone.
- Wybierz dobre jakościowo ogórki. Najlepiej jeśli rosną w twoim ogródku lub pochodzą od zaufanego dostawcy. Nie powinny być pryskane chemikaliami. To bowiem często sprawia, że ogórki są duże, ale puste w środku.
- Dobierz odpowiednie dodatki. Do kiszonek potrzebujesz między innymi czosnek, korzeń chrzanu i sól niejodowaną.
- Pomocne mogą okazać się liście drzew i krzewów. Szczególnie polecane są te z wiśni, malin, dębu, winogron oraz porzeczki.
- Zanim zaczniesz kisić ogórki, włóż je na godzinę do zimnej wody. Dzięki temu nie wypełnią się one zalewą.
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Przepis na ogórki kiszone
Składniki:
- dwa kilogramy ogórków gruntowych,
- kilka gałązek kopru z baldachem,
- dwie główki czosnku,
- dwa korzenie chrzanu,
- kilka liści z drzew owocowych lub dębu,
- dwa litry gorącej wody,
- dwie łyżki soli niejodowanej.
Przepis:
Ogórki umyj i oczyść. Ułóż je ciasno w słoikach. Do każdego szkła wkładaj po 3-4 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, koper oraz kilka liści. Zalej je gorącą solanką (łyżeczka soli/ litr). Powinna zakryć całe ogórki. Zakręć słoiki i ustaw je do góry dnem. Poczekaj, aż wystygną i odwróć.