Mały, zdrowy i niedoceniany patison - przepisy na szybkie i smaczne dania warzywne dla każdego

Dwa przepisy na patisona to propozycja na wegetariański posiłek. To małe i rzadko używane warzywo jest zdrowe i smaczne. Patisona można przyrządzić na wiele sposobów. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Został ci kawałek dyni? Oto, jak najlepiej go przechować

Patison jest odmianą dyni zwyczajnej. Niekiedy jest wykorzystywana do ozdoby (tzw. dynia ozdobna), ale jak najbardziej jest jadalna. Młode, małe patisony można jeść ze skórką, często robi się z nich przetwory. Ale nie tylko. Mamy dwa przepisy z patisonami w roli głównej. Spróbujcie koniecznie.

Frytki z patisona - przepis na szybką i smaczną przekąskę

Pierwsza propozycja to patisonowe frytki. Są smaczniejsze niż ziemniaczane, szczególnie po odpowiednim przyprawieniu. Czego do nich potrzebujesz?

  • patisonów - kilku sztuk (zależnie od wielkości),
  • sera (najlepiej parmezanu),
  • tłuszczu do smażenia,
  • przypraw.

Aby dodać smaku patisonom możesz użyć następujących ziół i przypraw (wybierz kilka):

  • papryka  w proszku (słodka),
  • chili,
  • pieprz i sól,
  • kurkuma,
  • pietruszka,
  • czosnek,
  • rozmaryn,
  • curry,
  • kolendra.

Frytki z patisona robi się prosto:

  1. Obierz warzywa, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski;
  2. Posyp solą i zostaw na pół godziny;
  3. Odciśnij patisony z nadmiaru soku, po czym obtocz w wybranych ziołach i przyprawach;
  4. Smaż na patelni z tłuszczem na złoto lub ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą i piecz w temperaturze 200 st. C przez 15 - 25 minut do miękkości;
  5. Gotowe frytki z patisona podawaj z posypką z tartego sera;

 Gotowany patison - przepis na pyszny i lekki zamiennik kalafiora 

Patisona można ugotować i podawać z zasmażką z bułki tartej, tak jak kalafiora. Potrzebujesz tylko paru produktów:

  • patisona (lub kilku małych),
  • wody - około dwóch litrów,
  • soli - około dwóch płaskich łyżeczek na litr wody,
  • cukru - połowę mniej niż soli.

Dodatkowo bułkę tartą i masło na zasmażkę. Można też posypać świeżym, posiekanym koperkiem.

Jak ugotować patisona? 

  1. Zagotuj wodę z solą i cukrem;
  2. Patisona gotuj we wrzątku w całości (około 15 - 20 minut) lub pokrojonego (około 10 minut);
  3. Nie zapomnij przykryć garnka - warzywo szybciej będzie gotowe;
  4. Gdy patison będzie miękki, zgaś ogień i odcedź warzywo;
  5. Gotowanego patisona podawaj z zasmażką (bułkę tartą wymieszaj z odrobiną masła i praż na suchej patelni). Możesz też posypać świeżym koperkiem. Jak wolisz.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.