Wątróbka wieprzowa była niegdyś często gotowanym daniem obiadowym i choć jej popularność nieco spadła, to nadal poszukiwany jest ten najlepszy i tradycyjny przepis, który zagwarantuje nam, że mięso będzie miękkie i delikatne.
Wątróbka jest źródłem żelaza, to właśnie w niej znajdziemy jego ogromną ilość. Dostarcza także sporo białka, witaminy B12, czy kwasu foliowego. Jej spożywanie zalecane jest głównie kobietom w ciąży, ponieważ w tym okresie wzrasta u nich zapotrzebowanie na wartości odżywcze.
Ważne, aby kupując wątróbkę upewnić się, że jest świeża. Powinna mieć jednolitą ciemnobrunatną barwę. Jej charakterystyczną cechą jest także połysk oraz śliska struktura. Jeżeli produkt ma plamy bądź przybrał matowy, szary albo czarny kolor, to pod żadnym pozorem nie należy jej kupować.
Do przygotowania wątróbki wieprzowej potrzebujemy kilku podstawowych składników, a samo przyrządzenie obiadu nie zajmie zbyt wiele czasu.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wskazówki: