Zobacz wideo
Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Wątróbka wieprzowa była niegdyś często gotowanym daniem obiadowym i choć jej popularność nieco spadła, to nadal poszukiwany jest ten najlepszy i tradycyjny przepis, który zagwarantuje nam, że mięso będzie miękkie i delikatne.
Wątróbka drobiowa - przepis. Zastosuj tę metodę, by mięso było kruche
Wątróbka wieprzowa, przepis na delikatne mięso z cebulką i jabłkami
Wątróbka jest źródłem żelaza, to właśnie w niej znajdziemy jego ogromną ilość. Dostarcza także sporo białka, witaminy B12, czy kwasu foliowego. Jej spożywanie zalecane jest głównie kobietom w ciąży, ponieważ w tym okresie wzrasta u nich zapotrzebowanie na wartości odżywcze.
Ważne, aby kupując wątróbkę upewnić się, że jest świeża. Powinna mieć jednolitą ciemnobrunatną barwę. Jej charakterystyczną cechą jest także połysk oraz śliska struktura. Jeżeli produkt ma plamy bądź przybrał matowy, szary albo czarny kolor, to pod żadnym pozorem nie należy jej kupować.
Do przygotowania wątróbki wieprzowej potrzebujemy kilku podstawowych składników, a samo przyrządzenie obiadu nie zajmie zbyt wiele czasu.
Składniki:
- 300 g,
- 3 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- 2 jabłka,
- 2 szklanki mleka,
- szczypta soli.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pączki z wątróbką i parmezanem - przepis. Magda Gessler dodaje ważny składnik
Wątróbka wieprzowa. Przepis na przygotowanie szybkiego obiadu
- Wątróbkę opłukujemy pod chłodną, bieżącą wodą i przekładamy do głębokiego naczynia. Zalewamy mięso dwiema szklankami mleka i odstawiamy na około 30 minut.
- Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w piórka.
- Na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż się zeszkli.
- Wątróbkę wieprzową wrzucamy do cebuli i krótko podsmażamy.
- Jabłka myjemy dokładnie i kroimy w ósemki. Dodajemy do mięsa. Przykrywamy patelnię i dusimy około 10 minut.
Wskazówki:
- Nie podsmażamy wątróbki zbyt długo, ponieważ wyschnie i będzie twarda.
- Mięso solimy dopiero na talerzu tuż przed podaniem, dzięki czemu zachowa swoją delikatność i będzie rozpływać się w ustach.