Przetestowałam przepis na schab w sosie pieczarkowym. Wyszedł tak pyszny, że zapomniałam o zdjęciu

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, podzielimy się z tobą sprawdzonym przepisem na najlepszy schab. Lista składników jest krótka, sposób wykonania banalny, a smak wyjątkowy. Schab w sosie pieczarkowym to przepis, który zawojuje niejedno spotkanie rodzinne, nie obciążając przy tym ani kucharza, ani jego portfela. Schab wyszedł tak pyszny, że zapomniałam zrobić zdjęcie...
Zobacz wideo

Schab to bardzo wdzięczne, ale także wymagające mięso. Przyrządzimy z niego nie tylko smaczne kotlety w chrupiącej panierce oraz apetyczne roladki, lecz także wyśmienitą zapiekankę. Specjalnie dla was przetestowaliśmy przepis na schab zapieczony w kremowym sosie pieczarkowym. Przepis jest banalny - nawet nie musisz rozbijać mięsa.

Schab w sosie pieczarkowym - przepis na łatwy i szybki obiad

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 średnie cebule
  • 600 g pieczarek
  • 1 szklanka bulionu lub lekkiego rosołu
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • ok. 150 ml śmietanki 30 proc.
  • mąka pszenna

Jak zrobić najlepszy schab w sosie? Prezentujemy sposób wykonania

  1. Schab pokrój w plastry i lekko rozbij je pięścią. Następnie natrzyj przyprawami i włóż na chwilę do lodówki.
  2. Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plastry.
  3. Zamarynowany schab obtocz w mące z obu stron. Na patelni rozgrzej olej i smaż plastry schabu przez minutę z obu stron.
  4. Podsmażony schab przełóż do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzej dodatkową łyżkę oleju lub masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki i duś przez ok. 6-8 minut.
  5. Podduszone pieczarki przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym jest schab. Całość zalej bulionem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na pół godziny. 
  6. Po tym czasie zalej schab śmietanką i wymieszaj. Włóż na kolejne 15 minut do piekarnika. Podawaj z ziemniakami lub kaszą oraz z ulubioną surówką.

Dzięki wcześniejszemu podsmażeniu schab będzie delikatny i soczysty. Zamiast pieczarek możesz użyć kurek lub innych leśnych grzybów. Nieważne, na którą opcję się zdecydujesz, taki obiad na pewno skradnie serca i podniebienia twoich domowników.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: