Schab to bardzo wdzięczne, ale także wymagające mięso. Przyrządzimy z niego nie tylko smaczne kotlety w chrupiącej panierce oraz apetyczne roladki, lecz także wyśmienitą zapiekankę. Specjalnie dla was przetestowaliśmy przepis na schab zapieczony w kremowym sosie pieczarkowym. Przepis jest banalny - nawet nie musisz rozbijać mięsa.
Schab w sosie pieczarkowym - przepis na łatwy i szybki obiad
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2 średnie cebule
- 600 g pieczarek
- 1 szklanka bulionu lub lekkiego rosołu
- sól, pieprz, słodka papryka
- ok. 150 ml śmietanki 30 proc.
- mąka pszenna
Jak zrobić najlepszy schab w sosie? Prezentujemy sposób wykonania
- Schab pokrój w plastry i lekko rozbij je pięścią. Następnie natrzyj przyprawami i włóż na chwilę do lodówki.
- Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plastry.
- Zamarynowany schab obtocz w mące z obu stron. Na patelni rozgrzej olej i smaż plastry schabu przez minutę z obu stron.
- Podsmażony schab przełóż do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzej dodatkową łyżkę oleju lub masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki i duś przez ok. 6-8 minut.
- Podduszone pieczarki przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym jest schab. Całość zalej bulionem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na pół godziny.
- Po tym czasie zalej schab śmietanką i wymieszaj. Włóż na kolejne 15 minut do piekarnika. Podawaj z ziemniakami lub kaszą oraz z ulubioną surówką.
Dzięki wcześniejszemu podsmażeniu schab będzie delikatny i soczysty. Zamiast pieczarek możesz użyć kurek lub innych leśnych grzybów. Nieważne, na którą opcję się zdecydujesz, taki obiad na pewno skradnie serca i podniebienia twoich domowników.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.