Przepis na fasolkę po bretońsku. Klasyczne danie jednogarnkowe przygotowane według receptury babci

Smaczny i sycący przepis na fasolkę po bretońsku, sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Aromatyczne danie jednogarnkowe to prawdziwy klasyk, polskiej kuchni, który można przygotować w tradycyjnej wersji mięsnej lub nieco lżejszeej - wegetariańskiej. Pełnię smaku pozwoli wydobyć trik z podsmażaniem, który stosowały nasze babcie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Bez niej kuchnia polska nie byłaby taka sama - fasolka po bretońsku to jedno z bardziej lubianych dań. Przepis łączy w sobie sos pomidorowy, fasolę "Piękny Jaś" oraz różne mięsne dodatki. Potrawa ta jest uniwersalna - możemy ją zarówno zjeść na obiad lub zabrać w słoiku na wyjazd.

Fasolka po bretońsku - przepis na danie jednogarnkoweFasolka po bretońsku. Przepis na klasyczne danie jednogarnkowe

Jak przygotować fasolkę po bretońsku? 

Chociaż nazwa może wydawać się myląca, fasolka po bretońsku to iście polskie danie! Nazwa pochodzi od francuskiego określenia "à la bretonne", które w tamtejszej kuchni oznacza danie z użyciem fasoli coco de Paimpol, a ta z kolei ma swój odpowiednik w naszej kuchni w postaci fasoli "Piękny Jaś". 

To pyszne i sycące danie przygotujemy w mgnieniu oka, a często wystarczy nam tylko jeden garnek. Ważne jest jednak żeby pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Smak podkreślą mięsne dodatki takie jak boczek i kiełbasa, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by posiłek zrobić w wersji wegetariańskiej i lżejszej. Trik, który okaże się kluczowy dla efektu końcowego to wcześniejsze podsmażenie cebuli ze wszystkimi przyprawami. Wybór wkładki mięsnej jest równie ważny - im lepsza jakościowo kiełbasa, tym lepszy smak i aromat. 

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Przepis na tradycyjną fasolkę po bretońsku

Składniki: 

  • 400 g fasoli "Piękny Jaś",
  • 300 g boczku,
  • 200 g kiełbasy,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 puszki pomidorów w zalewie,
  • 2 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • łyżeczka chilli,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka kminku,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • natka pietruszki i świeże pieczywo do serwowania.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od wcześniejszego namoczenia fasoli - wieczorem płuczemy fasolę, wkładamy do dużej miski i zalewamy obficie wodą. Odstawiamy na całą noc. 
  2. Fasolę dokładnie płuczemy, następnie wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Przyprawiamy łyżeczką soli i ziarenkami pieprzu i gotujemy przez godzinę. 
  3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, podsmażamy cebulę na złoto, gdy nabierze kolorów, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojony czosnek. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około trzy minuty. Aromatyczną zasmażkę przekładamy razem z tłuszczem do gotującej się fasoli. 
  4. Podsmażamy kiełbasę i boczek, i przekładamy do garnka - w wersji wegetariańskiej pomijamy te składniki. 
  5. Wszystko gotujemy na średniej mocy palnika przez około 20 minut. 
  6. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. 
  7. Gotujemy kolejne 15 minut i gotowe. 
  8. Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem i posypujemy zieleniną. 
Więcej o: