Zupa krem z kalafiora. Prosty obiad na upały, który rozpływa się w ustach

Kremowa, delikatna i rozpływająca się w ustach. Zupa krem z kalafiora, choć banalna, może urozmaicić nam obiadową rutynę. Jak przygotować idealną? Poznajcie prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę.

Zupa krem z kalafiora to propozycja, która sprawdzi się przede wszystkim latem, kiedy wysokie temperatury odbierają nam apetyt. Prosta w przygotowaniu, ale smaczna i aksamitna. To danie zachwyci Was swoją prostotą.

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Zupa krem z kalafiora – przepis na aksamitne danie

Kalafior posiada wiele cennych składników odżywczych. Ma niski indeks glikemiczny, przez co polecany jest cukrzykom. Jego właściwości docenią także inni smakosze warzyw. Zupa krem z kalafiora dostarczy nam witamin C i K. Zapewni także odpowiednią podaż magnezu, wapnia i potasu.

Potrzebne składniki: 

  • 1 duży kalafior,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 3 marchewki,
  • śmietana 30 proc. - 200 ml,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia.

Więcej szybkich i prostych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić krem z kalafiora? Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy oraz kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je około 5 minut na maśle - do uzyskania złocistego koloru. 
  2. Do garnka wlewamy 1,5 l bulionu warzywnego. Do gotującego się wywaru dodajemy umyty i podzielony na różyczki kalafior. Całość pozostawiamy na małym ogniu przez około 15 minut - do uzyskania odpowiedniej miękkości warzywa.
  3. Do bulionu z ugotowanym kalafiorem dodajemy podsmażone wcześniej warzywa. Całość gotujemy przez kilka minut tak, by ułatwić nam późniejsze blendowanie.
  4. Ugotowane warzywa z bulionem ściągamy z palnika i blendujemy na gładką masę. Uzyskany krem przyprawiamy - wedle uznania - śmietaną, solą i pieprzem.

Naszemu daniu smaku dodadzą także zioła, m.in. tymianek. Ciekawym pomysłem na obiad jest także urozmaicenie kremu podsmażonymi na maśle grzankami lub ziarnami słonecznika. Jeśli mamy ochotę na zupę zimą, nic straconego! Możemy skorzystać z mrożonej wersji kalafiora. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA