Przepis na zdrową sałatkę z ogórków, która w chłodne, jesienne dni przypomni ci smak gorącego lata

Przepis na sałatkę z ogórków jest klasyką wśród warzywnych przetworów. Jest pyszna i bardzo zdrowa, więc warto mieć ją wśród swoich zapasów na zimę.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Z ogórków można zrobić wiele różnych przetworów. Chociaż najczęściej przygotowujemy kiszone czy małosolne, to można z nich równie dobrze przyrządzić pyszną sałatkę. Przepis na sałatkę z ogórków na zimę jest prosty i każdy powinien go wypróbować. Na pewno nie pożałujecie.

Przepis na sałatkę z ogórków - lista potrzebnych składników 

Do przygotowania sałatki ogórkowej potrzebujesz następujących produktów:

Warzywa:

  • ogórków gruntowych - 2 kilogramy,
  • marchewki - ćwierć kilograma,
  • cebuli - tyle, ile marchewki,
  • papryki (czerwonej, świeżej) - 3 - 4 sztuki (zależnie od wielkości).

Jeśli chcesz, możesz dodać do słoików również odrobinę chrzanu i jeden lub dwa ząbki czosnku. Ale nie jest to obowiązkowe.

Zalewa:

  • woda - 2 litry,
  • ocet -  szklanka,
  • cukier - szklanka,
  • sól - łyżka.

Ilość octu i cukru możesz dostosować do swoich potrzeb, jednak staraj się, aby obu składników było w miarę po równo.  

Przyprawy (do wyboru):

  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • ziarna pieprzu,
  • gorczyca,
  • koperek,
  • kurkuma.

Przepis na sałatkę z ogórków - sposób przygotowania

Przygotowanie sałatki zacznij od umycia i wyparzenia słoików. Potem trzymaj się poniższej instrukcji:

  1. Warzywa umyj, osusz i obierz (jeśli trzeba;
  2. Ogórki i marchew pokrój w plastry, cebulę w półksiężyce, a paprykę w paski;
  3. Umieść w każdym słoiku po równo każdego z warzyw oraz wybranych przypraw;
  4. Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem;
  5. Gorącą zalewą wlej do słoików, po czym zakręć je dobrze;
  6. Pasteryzuje przez 10 minut.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA