Jak zrobić kompot z wiśni? To tylko trzy składniki, a smak przypomni ci dzieciństwo

Jak zrobić kompot z wiśni, żeby smakował jak ten, który babcia podawała do obiadu? Wypijaliśmy duszkiem orzeźwiający napój i prosiliśmy o dolewkę, bo był tak pyszny. Na szczęście przepis na kompot wiśniowy jest banalny, a ty z łatwością poradzisz sobie z jego wykonaniem i przywrócisz wspomnienia.
Zobacz wideo

Przepis na kompot z wiśni nikomu nie powinien sprawić problemu, a jego najtrudniejszym etapem przygotowania jest wydrylowanie owoców. Jednak jeśli chcemy napić się najlepszego letniego kompotu, z przyjemnością będziemy pozbywać się pestek, radośnie podśpiewując pod nosem. Jak zrobić kompot z wiśni? Już wyjaśniamy.

Kompot z wiśni - przepis, który przypomni ci lata dzieciństwa

Składniki:

  • 0,5 kg wiśni
  • ok. 700 ml wody
  • cukier do smaku

Jak zrobić kompot z wiśni?

  1. Na samym początku pozbądź się pestek z owoców. Jeśli masz do dyspozycji drylownicę, nie będzie to dla ciebie problem, jeśli jednak nie posiadasz tego urządzenia, dobrze sprawdzą się sztywne słonki do napojów. 
  2. Wydrylowane wiśnie włóż do garnka i zasyp cukrem. Odłóż na godzinę, następnie zalej wodą. Możesz dodać także kilka pestek, które wzmacnia smak kompotu, ale pamiętaj, by przed podaniem je usunąć.
  3. Kompot wiśniowy gotuj przez pół godziny, następnie pozostaw do ostygnięcia, lub pij na ciepło. 

Ten przepis jest prosty i zawsze się sprawdza. Nie ma nic lepszego niż szklanka słodkiego kompotu podanego do letniego obiadu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.