Jak mrozić kurki? Pamiętaj o dwóch zasadach, dzięki którym unikniesz gorzkiego smaku

Risotto, jajecznica, a może kremowa zupa? Sposobów na wykorzystanie kurek jest wiele. Sezon na te wyjątkowe grzyby o złocistej barwie trwa zwykle od czerwca do października. Co jednak zrobić, aby cieszyć się ich smakiem także zimą? Podpowiadamy, jak mrozić kurki.

Pieprznik jadalny, nazywany potocznie kurką, jest grzybem o wielu właściwościach. Skrywa w sobie m.in. witaminy B1, B6 oraz D, niacynę czy kwas foliowy. Wśród składników odżywczych wymienia się błonnik, białka, węglowodany i niezbędne kwasy tłuszczowe. Jedząc kurki, dostarczamy naszemu organizmowi także wartościowych minerałów, takich jak żelazo, wapń, cynk, magnez lub potas. 

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Mrożenie kurek - pamiętaj o wcześniejszym przygotowaniu grzybów 

Choć kurki są sezonowe, to dzięki mrożeniu fani mogą cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Przed rozpoczęciem całego procesu, warto jednak pamiętać o kilku ważnych krokach. Nieodpowiednio przygotowane grzyby mogą stać się gorzkie pod wpływem niskiej temperatury. Jak tego uniknąć? 

Jak mrozić pierogi?Jak mrozić pierogi? Dzięki tej metodzie nie będą się rozpadać podczas gotowania

Osoby zabierające się za mrożenie grzybów, często zapominają o ich wcześniejszym przygotowaniu. Na samym początku należy oczyścić kurki - może nam w tym pomóc szczoteczka lub niewielki pędzel. Popularnym sposobem, szczególnie w przypadku mniejszych okazów, jest także kąpiel w ciepłej wodzie z solą. Dzięki temu grzyby wypłyną na powierzchnie, a zanieczyszczenia opadną na dno miski. Następnie należy je odcedzić i osuszyć.

Kiszony czosnekKiszony czosnek w słoiczku - sposób na domową bombę witaminową

Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie?

Kiedy etap oczyszczania grzybów macie już za sobą, możecie przejść do kolejnego, najważniejszego, kroku. Sekretem jest poddanie kurek obróbce termicznej - krótkie smażenie na oliwie lub maśle. Działanie wysokiej temperatury sprawi, że będziecie mogli cieszyć się ich smakiem nawet po rozmrożeniu.

Warto pamiętać, aby mrożone grzyby były spożyte maksymalnie w ciągu 8 miesięcy od włożenia do zamrażalnika. Zbyt długie przechowywanie może mieć również znaczący wpływ na ich jakość.  

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Dzięki niskiej temperaturze możemy spożywać ulubione, sezonowe produkty w dowolnym momencie. Pamiętajmy jednak, aby nie dopuścić do ich ponownego zamrożenia. Możemy w ten sposób doprowadzić do rozwoju bakterii, które mogą doprowadzić m.in. do zatruć pokarmowych. 

Więcej o: