Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis
Tradycyjne gołąbki są daniem, które Polacy uwielbiają tak jak pierogi. A wszystko za sprawą niepowtarzalnego smaku, jakim charakteryzują się te polskie potrawy.
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, czyli jak szybko przygotować pyszny obiad
Jeżeli jesteśmy miłośnikami gołąbków, lub zwyczajnie mamy na nie ochotę, ale nie chcemy, lub nie możemy poświęcić dużej ilości czasu na gotowanie, to najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie gołąbków bez zawijania. Ich wykonanie jest proste, a efekt równie smaczny jak klasyczna forma tego dania.
Jak wiadomo, tradycyjne gołąbki robimy, zawijając ulubiony farsz w liście kapusty. Najczęściej do środka wkładamy ryż, bądź kaszę, mięso lub grzyby, doprawiając całość. Obiad polewany jest sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Jak zatem wykonać taką potrawę, ale w znacznie szybszej formie? Ten przepis na gołąbki bez zawijania sprawdzi się w każdej kuchni.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 300 g kapusty pekińskiej,
- duża cebula,
- jajko,
- woreczek ryżu,
- 2 łyżki kaszy manny bądź kaszy jaglanej (wersja bezglutenowa),
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony,
- 2 łyżki oleju,
- bułka tarta.
Sos pomidorowy:
- litr bulionu lub wody,
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- dwa liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 250 ml kwaśnej śmietany 12 proc.,
- czubata łyżka mąki pszennej lub ryżowej (wersja bezglutenowa).
Więcej ciekawych przepisów na szybki obiad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na wykonanie gołąbków bez zawijania w sosie pomidorowym
- Ryż gotujemy, krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu, ponieważ powinien być al dente.
- Obieramy cebulę i czosnek. Kroimy drobno. Na rozgrzaną patelnię z dwiema łyżkami oleju, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i lekko podsmażamy.
- Kapustę szatkujemy bądź ucieramy na dużych oczkach tarki kuchennej.
- Do miski wrzucamy zmielone mięso wieprzowe, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę oraz kapustę.
- Wbijamy jajko, dodajemy kaszę i przyprawiamy. Całość mieszamy za pomocą dłoni.
- Formujemy owalne kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
- Do wysokiego garnka wlewamy bulion, lub wodę, wrzucamy liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz i pół słoiczka koncentratu pomidorowego. Całość doprowadzamy do wrzenia.
- Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i dodajemy łyżkę mąki. Dolewamy kilka łyżek wrzącego wywaru i bardzo dokładnie mieszamy. W ten sposób hartujemy śmietanę, dzięki czemu osiągnie ona wyższą temperaturę i nie zważy się w trakcie wlewania do sosu.
- Po dokładnym wymieszaniu śmietany wlewamy ją do gotującego się pomidorowego bulionu.
- Gołąbki kładziemy na dnie garnka z sosem, tak aby były całkowicie zakryte. Danie gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.
Obiad podajemy z ulubioną surówką. Kotlety możemy posypać ulubionym startym serem zaraz po nałożeniu na talerz. Nie musimy już gotować ziemniaków, ponieważ w składzie gołąbków bez zawijania mamy zarówno mięso jak i ryż co stanowi bardzo sycące połączenie.