Przepis na szarlotkę sypaną powinien poznać każdy miłośnik tradycyjnych smaków, który jednak nie zawsze ma czas na długotrwałe stanie przy stolnicy. Szarlotka sypana jest ciastem banalnym, szybkim i tak pysznym, że następnego dnia na próżno szukać nawet okruszków.
Szarlotka sypana - przepis na przysmak z dzieciństwa
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1 szklanka cukru do wypieków
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g porządnie schłodzonego masła
- cynamon do smaku
Szarlotka sypana - sposób wykonania
- Jabłka obierz i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Zasyp cynamonem i wymieszaj.
- Wszystkie suche składniki wsyp do miski, wymieszaj i podziel na trzy części.
- Przygotuj tortownicę lub blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie wysyp pierwszą część suchych składników i wyrównaj. Następnie wyłóż połowę jabłek i przykryj ją kolejną sypką częścią. Połóż resztę jabłek i na wierz wsyp ostatnią sypką warstwę.
- Na wierzch ciasta zetrzyj zmrożone masło. Postaraj się, by równomiernie rozłożyć je po całej powierzchni blaszki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. godzinę. Po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem i zajadaj się ze smakiem.
Taka szarlotka sprawdzi się na każdą okazję i zawsze smakuje wybornie. Jeśli najdzie cię ochota na powrót do smaków dzieciństwa, szarlotka sypana zabierze cię w sentymentalną podróż w najsłodszym stylu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.