Ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji to coś więcej niż chrupiąca przekąska i składnik zupy ogórkowej. To smak polskiej tradycji, za który odpowiada najprostsza w wykonaniu zalewa. Należy zapamiętać proporcje - na jeden litr wody dodajemy jedną pełną łyżkę soli. Potem można już zalewać słoiki z ogórkami. Oto przepis na ogórki kiszone siostry Anastazji.
Potrzebne składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych, najlepiej niewielkich
- 2 główki czosnku
- pęczek kopru wraz z baldachami
- korzeń chrzanu ok. 10-15 cm
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli kamiennej
- czyste i wyparzone słoiki
Ogórki kiszone siostry Anastazji - sposób wykonania
- Ogórki przełóż do miski z zimną wodą i mocz je przez ok. 2 godziny.
- Czosnek i chrzan obierz. Ząbki czosnku przełóż do słoików. Dodaj także kawałki chrzanu i koper. Postaraj się zrobić tak, by we wszystkich słoikach wszystkich była taka sama ilość przypraw, najlepiej po 2-3 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu itd.
- Namoczone ogórki układaj pionowo w słoikach tak, by jaśniejszy koniec był skierowany do góry. Ogórki powinny być ułożone dość ciasno.
- Przygotuj zalewę. Do wody wsyp sól i zagotuj. Następnie zalej nią ogórki i szczelnie zakręć.
- Słoiki odstaw na 5-6 dni w ciemne miejsce. Po upływie tych dni zapasteryzuj słoiki przez 2 minuty.
Tak przygotowane kiszone ogórki to prawdziwy rarytas. Jak widzisz, przepis siostry Anastazji jest banalny i niewymagający dużego nakładu czasu. Koniecznie sprawdź i przekonaj się, jak będą apetycznie chrupać przy każdym kęsie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.