Przepis na najlepsze smarowidło do chleba z pozostałości po rosole. Ten patent musi poznać każdy

Ugotowaliście rosół, ale nie macie pojęcia co zrobić z mięsem i warzywami? Dziś zdradzimy wam przepis na najlepsze smarowidło do chleba z odzysku rosołowego. Lubicie pasztet? Tego nawet nie musicie piec, a i tak wyjdzie kremowy i aksamitny.
Zobacz wideo

W wielu polskich domach rosół jest obowiązkową pozycją niedzielnego menu. Czasem jednak nie wiemy, jak wykorzystać mięso, na którym był gotowany, a zwyczajnie nie chcemy marnować jedzenia. Patent na kremowy pasztet z pozostałości po rosole to nie tylko najlepsze smarowidło na kanapki, ale także świetny pomysł na oszczędność, nie tylko pieniędzy, ale także czasu i energii. Najlepszy pasztet zrobisz w kilka chwil i to bez użycia piekarnika. Koniecznie przekonaj się na własnym podniebieniu, jaki jest pyszny.

Pasztet z resztek po rosole - przepis w duchu zero waste

Składniki:

  • mięso z rosołu
  • ok. 300 ml bulionu
  • 1 większa marchewka z rosołu
  • 1 cebula
  • 30 g żelatyny
  • sól, pieprz, ulubione zioła, opcjonalnie szczypta słodkiej papryki

Pasztet do smarowania - sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
  2. Mięso z rosołu oczyść z kości i chrząstek i przełóż do miski. Dodaj także marchewkę oraz podsmażoną cebulę i zblenduj całość na gęstą papkę.
  3. Bulion zagotuj w rondelku. Dodaj żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia. Następnie przelej bulion z żelatyną do masy z mięsa i ponownie zblenduj. Na sam koniec dopraw przyprawami.
  4. Masę na pasztet przełóż do pojemników. Schładzaj w lodówce przez całą noc.

Taki pasztet świetnie smakuje na kanapce z dodatkiem ogórka małosolnego albo pomidora. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego także 2 ząbki czosnku lub podduszone kurki - ten smak z całą pewnością cię oczaruje.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.