Pasteryzacja polega na podgrzewaniu produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost chorobotwórczych bakterii i grzybów, które powodują psucie się produktów. Przerywa również proces fermentacji, nadając przetworom większą trwałość i możliwość dłuższego przechowywania. A wszystko to przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i bez użycia sztucznych konserwantów. Proces ten polega na podgrzewaniu do 60-100 stopni Celsjusza, temperaturę dopiero się odpowiednio do produktu, który pasteryzujemy. Niestety w momencie podgrzewania zmniejsza się zawartość niektórych witamin i bakterii probiotycznych, dlatego ważne jest dobranie odpowiedniego czasu pasteryzacji, tak aby utracić jak najmniej cennych składników odżywczych.
Jednym z najpopularniejszych letnich przetworów produkowanych masowo w wielu Polskich domach są ogórki konserwowe bądź kiszone. Ciężko wyobrazić sobie zimę, w trakcie której nie moglibyśmy delektować się smakiem ulubionych domowych ogórków i właśnie w tym celu, słoiki z warzywami poddaje się pasteryzacji.
Pasteryzacje można przeprowadzić na dwa sposoby - na sucho oraz na mokro. Wybór sposobu pasteryzacji zależy od nas.
Do pasteryzacji ogórków na sucho potrzebny jest piekarnik. Jest to nieco trudniejsza metoda, ponieważ czas podgrzewania i temperatura, jaką musimy ustawić, zależy w dużej mierze od tego, jaki sprzęt posiadamy. Istotne jest tutaj również czy używamy termoobiegu, czy nie.
Jeśli będziecie pasteryzować ogórki w piekarniku z termoobiegiem, to wystarczy umieścić słoiki w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 120 stopnie i włączyć funkcje termoobiegu. Od momentu gdy piekarnik nagrzeje się, trzymamy w nim słoiki jeszcze 20 minut, po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, zostawiając słoiki w środku. Uchylamy lekko drzwiczki, aby powoli się studziły.
Cały ten proces przebiega tak samo z piekarnikiem elektrycznym bez termoobiegu. Różnica polega na czasie i temperaturze - nagrzewamy go do 130 stopni i od momentu nagrzania, trzymamy w nim słoiki 30 minut. Sposób studzenia przebiega dokładnie tak samo.
Jest to klasyczny sposób na domową pasteryzację, znany dobrze od wieków. Potrzebny jest sporych rozmiarów garnek (minimum pięć l). Pasteryzację należy rozpocząć od położenia na dno garnka czystej ścierki, na nią układamy słoiki, tak aby się nie stykały i zalewamy je gorącą wodą, poniżej poziomu nakrętek. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu wody, ogórki należy pasteryzować około 20-25 minut, po czym ostrożnie wyjąc je z wody i dokładnie dokręcić.
Więcej informacji znajdziesz na Gazeta.pl.