Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki kiszone to bez wątpienia polski rarytas, który chętnie przygotowujemy sami w domu. Te z babcinego przepisu nie mają sobie równych. Poza świeżymi warzywami i zalewom ważne jest także naczynie czy sposób ułożenia ogórków. Te niepozorne podpunkty w przepisie odgrywają kluczową rolę.
Sekretem idealnych, domowych ogórków kiszonych to przede wszystkim odpowiednia selekcja i wybór warzyw. Ogórki powinny być niewielkie, jędrne i pozbawione przebarwień lub innych skaz. Kolejnym ważnym krokiem jest przygotowanie pozostałych składników takich jak chrzan, przyprawy, czosnek czy koperek. Naczynie, w którym umieścimy wszystkie produkty jest równie istotne - najlepiej wybrać popularną kamionkę lub szklane słoje. Kiszenie w plastikowych butelkach nie należy do najzdrowszych - chodzi przede wszystkim o higienę. Plastikowych butelek czy wiaderek nie powinno się wyparzać, ponieważ gorąca woda może je zniszczyć lub uszkodzić.
Ułożenie ogórków także ma wpływ na ich smak! Powinny być ciasno i pionowo zbite w naczyniu, to pozwoli zachować ich strukturę, jędrność i smak. Ponadto dzięki temu nie będą wypływać ponad powierzchnię zalewy, dzięki czemu nie zepsują się.
Składniki:
Sposób przygotowania: