• Link został skopiowany

Jak układać ogórki do kiszenia? Wyjdą chrupiące i aromatyczne, jeśli zastosujesz te domowe metody

Domowe przetwory nie mają sobie równych. Najczęściej i najchętniej przygotowujemy ogórki, jednak niewiele osób pamięta jak je układać do kiszenia. Ten niepozorny podpunkt w przepisie odgrywa ważną rolę i wpływa na aromatyczny smak oraz efekt końcowy.
Ogórki kiszone (zdjęcie ilustracyjne)
iStock

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki kiszone to bez wątpienia polski rarytas, który chętnie przygotowujemy sami w domu. Te z babcinego przepisu nie mają sobie równych. Poza świeżymi warzywami i zalewom ważne jest także naczynie czy sposób ułożenia ogórków. Te niepozorne podpunkty w przepisie odgrywają kluczową rolę.

Jak układać ogórki do kiszenia?

Sekretem idealnych, domowych ogórków kiszonych to przede wszystkim odpowiednia selekcja i wybór warzyw. Ogórki powinny być niewielkie, jędrne i pozbawione przebarwień lub innych skaz. Kolejnym ważnym krokiem jest przygotowanie pozostałych składników takich jak chrzan, przyprawy, czosnek czy koperek. Naczynie, w którym umieścimy wszystkie produkty jest równie istotne - najlepiej wybrać popularną kamionkę lub szklane słoje. Kiszenie w plastikowych butelkach nie należy do najzdrowszych - chodzi przede wszystkim o higienę. Plastikowych butelek czy wiaderek nie powinno się wyparzać, ponieważ gorąca woda może je zniszczyć lub uszkodzić. 

Ułożenie ogórków także ma wpływ na ich smak! Powinny być ciasno i pionowo zbite w naczyniu, to pozwoli zachować ich strukturę, jędrność i smak. Ponadto dzięki temu nie będą wypływać ponad powierzchnię zalewy, dzięki czemu nie zepsują się. 

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Tradycyjny przepis na ogórki kiszone

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • 2 małe główki czosnku,
  • pęczek kopru z baldachami,
  • kawałek korzenia chrzanu wraz z liśćmi,
  • 2 litry wrzątku,
  • 4 łyżki soli kamiennej,
  • Opcjonalnie przyprawy: liście chrzanu, zielone liście dębu, liście czarnej porzeczki, wiśni lub winorośli
  • 4 słoiki litrowe.

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki dokładnie myjemy. Zioła przepłukujemy pod zimną wodą. 
  2. Chrzan kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek dzielimy na ząbki - obieranie nie jest konieczne. 
  3. Słoje myjemy, sparzamy i dokładnie wycieramy. 
  4. Na dno każdego ze słoików wkładamy koper, ząbki czosnku, kawałki chrzanu oraz liść chrzanu. Następnie układamy ogórki - powinny być ciasno i pionowo ułożone, najlepiej jaśniejszą stroną ku górze. Wypełniamy nimi dokładnie cały słój. 
  5. Zagotowujemy dwa litry wrzątku, dodajemy sól, mieszamy i czekamy, aż się rozpuści. 
  6. Zalewamy wrzątkiem wszystkie porcje ogórków, tak by żaden z nich nie wystawał ponad powierzchnię zalewy. 
  7. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gdy wystygną, przekładamy do szafki lub domowej spiżarni. 
Więcej o: