Szybkie ciasto czekoladowe - przepis. Sprawdzi się na każdą okazję. Smakuje obłędnie

Szybkie ciasto czekoladowe - przepis, który musisz wypróbować. Ciasto, które robi się błyskawicznie, a smakuje obłędnie. Twoja rodzina i goście będą zachwyceni - gwarantujemy. A Ty spędzisz w kuchni tylko 10 minut.

Proste ciasto czekoladowe to doskonała receptura dla zabieganych. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż kilkanaście minut. A jeszcze szybciej zniknie z blachy.

Zobacz wideo Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem

Szybkie ciasto czekoladowe - przepis. Przygotujesz je w mgnieniu oka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g czekolady na polewę

 Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szybkie ciasto czekoladowe - sposób przygotowania. Przepis krok po kroku

  1. Masę na ciasto przygotujesz błyskawicznie, więc zacznij od rozgrzania piekarnika do odpowiedniej temperatury, czyli 180 stopni.
  2. Następnie przygotuj dużą miskę i wsyp do niej wszystkie suche składniki. Po wymieszaniu wbij jajko, dodaj mleko oraz olej i zacznij miksować. Miksowanie powinno trwać nie krócej niż pięć minut. Gdy skończysz, upewnij się, że ciasto nie ma żadnych grudek.
  3. Blachę do pieczenia lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie wlej ciasto do 3/4 wysokości formy i wyrównaj wierzch. Piecz przez ok. 60 minut.
  4. Kiedy ciasto się piecze, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Po upieczeniu polej nią ciasto i pozostaw do zastygnięcia.

Ciasto czekoladowe to deser, w którym rozsmakują się zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnie sprawdzi się na spotkania rodzinne i spotkania z przyjaciółmi. Jeśli chcemy nadać ciastu charakteru, możemy dodać do środka kawałki pokruszonej czekolady lub posiekane orzechy. Orzechy mogą również znaleźć się na polewie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.