Proste ciasto czekoladowe to doskonała receptura dla zabieganych. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż kilkanaście minut. A jeszcze szybciej zniknie z blachy.
Zobacz wideo
Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem
Szybkie ciasto czekoladowe - przepis. Przygotujesz je w mgnieniu oka
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kakao
- 200 g czekolady na polewę
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szybkie ciasto czekoladowe - sposób przygotowania. Przepis krok po kroku
- Masę na ciasto przygotujesz błyskawicznie, więc zacznij od rozgrzania piekarnika do odpowiedniej temperatury, czyli 180 stopni.
- Następnie przygotuj dużą miskę i wsyp do niej wszystkie suche składniki. Po wymieszaniu wbij jajko, dodaj mleko oraz olej i zacznij miksować. Miksowanie powinno trwać nie krócej niż pięć minut. Gdy skończysz, upewnij się, że ciasto nie ma żadnych grudek.
- Blachę do pieczenia lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie wlej ciasto do 3/4 wysokości formy i wyrównaj wierzch. Piecz przez ok. 60 minut.
- Kiedy ciasto się piecze, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Po upieczeniu polej nią ciasto i pozostaw do zastygnięcia.
Ciasto czekoladowe to deser, w którym rozsmakują się zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnie sprawdzi się na spotkania rodzinne i spotkania z przyjaciółmi. Jeśli chcemy nadać ciastu charakteru, możemy dodać do środka kawałki pokruszonej czekolady lub posiekane orzechy. Orzechy mogą również znaleźć się na polewie. Smacznego!