Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Właśnie zaczął się sezon na wiśnie, a doskonałym sposobem na ich przechowywanie jest zrobienie przetworów. Jednym z nich są wiśnie w syropie. Potrzeba tylko dwóch składników i trochę cierpliwości, by jesienią i zimą cieszyć się ich owocowym smakiem. Zobaczcie sami.
Aby zrobić wiśnie w syropie potrzebujesz dwóch rzeczy:
Oczywiście podana wyżej proporcja jest jedynie orientacyjna - jeśli chcesz, możesz dać mniej (lub więcej) cukru, wedle uznania. Sam cukier można też zastąpić ksylitolem, stewią bądź dowolnym słodzikiem.
Oprócz tego, jeśli chcesz, możesz wzbogacić owocowy przetwór o przyprawy takie jak cynamon czy goździki. Niektórzy dodają do wiśni również odrobinę soku z cytryny.
Co musisz zrobić, aby zimą cieszyć się wiśniami w syropie?
Smacznego!