Chcesz zrobić coś słodkiego na zimę? Sprawdź wiśnie w syropie. Przydadzą się do wielu przepisów

Wiśnie w syropie są obowiązkowe na jesień i zimę dla wszystkich miłośników słodkości. Te pyszne owoce można dodać do ciast i deserów, a z soku zrobić kompot. Są naprawdę przydatne w kuchni, więc koniecznie je przygotujcie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Właśnie zaczął się sezon na wiśnie, a doskonałym sposobem na ich przechowywanie jest zrobienie przetworów. Jednym z nich są wiśnie w syropie. Potrzeba tylko dwóch składników i trochę cierpliwości, by jesienią i zimą cieszyć się ich owocowym smakiem. Zobaczcie sami.

Wiśnie w syropie to tylko dwa składniki. Prosty i krótki przepis

Aby zrobić wiśnie w syropie potrzebujesz dwóch rzeczy:

  • wiśni (świeżych) - tyle, ile chcesz,
  • cukru - szklanki na kilogram owoców.

Oczywiście podana wyżej proporcja jest jedynie orientacyjna - jeśli chcesz, możesz dać mniej (lub więcej) cukru, wedle uznania. Sam cukier można też zastąpić ksylitolem, stewią bądź dowolnym słodzikiem.

Oprócz tego, jeśli chcesz, możesz wzbogacić owocowy przetwór o przyprawy takie jak cynamon czy goździki. Niektórzy dodają do wiśni również odrobinę soku z cytryny. 

Wiśnie w syropie są proste do zrobienia. Potrzeba tylko odrobiny cierpliwości

Co musisz zrobić, aby zimą cieszyć się wiśniami w syropie?

  1. Wiśnie umyj, osusz, pozbaw szypułek i wydryluj;
  2. Zasyp owoce cukrem i pozostaw na dobę, aby puściły sok;
  3. Sok odlej do garnka i zagotuj. Jeśli trzeba - dolej trochę wody;
  4. Teraz możesz ponownie zalać wiśnie i zostawić je na noc (procedurę można powtarzać nawet kilka razy) lub umieścić owoce w słoikach i zalać gorącym syropem;
    Jeśli chcesz, możesz dodać do każdego słoika dwa lub trzy goździki i odrobinę cynamonu; 
  5. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez kwadrans.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA