Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób
Właśnie zaczął się sezon na wiśnie, a doskonałym sposobem na ich przechowywanie jest zrobienie przetworów. Jednym z nich są wiśnie w syropie. Potrzeba tylko dwóch składników i trochę cierpliwości, by jesienią i zimą cieszyć się ich owocowym smakiem. Zobaczcie sami.
Babcina konfitura z wiśni. Przepis na tradycyjny dodatek do tortów
Wiśnie w syropie to tylko dwa składniki. Prosty i krótki przepis
Aby zrobić wiśnie w syropie potrzebujesz dwóch rzeczy:
- wiśni (świeżych) - tyle, ile chcesz,
- cukru - szklanki na kilogram owoców.
Oczywiście podana wyżej proporcja jest jedynie orientacyjna - jeśli chcesz, możesz dać mniej (lub więcej) cukru, wedle uznania. Sam cukier można też zastąpić ksylitolem, stewią bądź dowolnym słodzikiem.
Oprócz tego, jeśli chcesz, możesz wzbogacić owocowy przetwór o przyprawy takie jak cynamon czy goździki. Niektórzy dodają do wiśni również odrobinę soku z cytryny.
Wiśnie i czereśnie. Kiedy jest na nie sezon? Są pyszne i zdrowe
Wiśnie w syropie są proste do zrobienia. Potrzeba tylko odrobiny cierpliwości
Co musisz zrobić, aby zimą cieszyć się wiśniami w syropie?
- Wiśnie umyj, osusz, pozbaw szypułek i wydryluj;
- Zasyp owoce cukrem i pozostaw na dobę, aby puściły sok;
- Sok odlej do garnka i zagotuj. Jeśli trzeba - dolej trochę wody;
- Teraz możesz ponownie zalać wiśnie i zostawić je na noc (procedurę można powtarzać nawet kilka razy) lub umieścić owoce w słoikach i zalać gorącym syropem;
Jeśli chcesz, możesz dodać do każdego słoika dwa lub trzy goździki i odrobinę cynamonu;
- Słoiki zakręć i pasteryzuj przez kwadrans.
Smacznego!