Przejadły ci się korniszony? Przygotuj ogórki w zalewie miodowej. Słodki dodatek zaskoczy smakiem

Sposobów na wykorzystanie ogórków w kuchni jest wiele. W zależności od zachcianki i okazji możemy je przygotować na ostro, słono, a nawet słodko. Ta ostatnia opcja świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie do obiadu, a także pyszna przekąska na imprezy. Sprawdźcie, jak przygotować ogórki w zalewie miodowej.

Chrupiące ogórki o słodkim, miodowym smaku to propozycja, która z pewnością zaskoczy domowników oraz też gości na imprezie. To nieoczywiste połączenie będzie też świetną alternatywą dla osób, którym przejadły się już klasyczne korniszony czy kiszone. 

Zobacz wideo Ogórki małosolne na 4 sposoby

Ogórki z zalewie miodowej - jak zrobić? 

Zalewa:

  • 1 kg cukru białego,
  • 650 ml octu.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 120 g soli,
  • 200 ml oleju,
  • 250 ml miodu,
  • kilka ząbków czosnku.

Przygotowanie zalewy:

  1. Zagotuj ocet z dodatkiem cukru. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru.
  2. Odstaw zalewę do przestygnięcia
  3. Do ochłodzonej zalewy dodaj olej i miód. Wszystko wymieszaj.

Ogórki w zalewie miodowej krok po kroku

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie kroimy je na części. My postawiliśmy na ćwiartki.
  2. Przygotowane ogórki przekładamy do słoika i zasypujemy solą. Odstawiamy je na kilka godzin tak, by zmiękły.
  3. Odlewamy wodę, która wypłynęła z ogórków.
  4. Przekładamy ogórki do wyparzonych słoików. Do każdego z nich dodajemy 1-2 ząbki czosnku.
  5. Wykładamy garnek bawełnianą ścierką. Układamy słoiki jeden obok drugiego, ale tak, by się nie stykały.
  6. Zalewamy garnek wodą do wysokości 3/4 słoików i gotujemy co najmniej 10 minut.
  7. Przygotowane słoiki układamy do góry dnem i przykrywamy ścierką lub ręcznikiem.
  8. Ostygnięte słoiki zostawiamy w zacienionym miejscu.

Więcej szybkich i prostych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Ogórki w miodzie to doskonały dodatek o każdej porze roku. Latem można z nich skorzystać podczas grilla w przydomowym ogródku. Przez cały rok urozmaicą nasz obiad, śniadanie lub kolację.

Nie bójcie się posmakować słodkich ogórków. Miód dodaje im wyjątkowego aromatu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.