Najlepszy przepis na naleśniki - wychodzą idealne już od pierwszego smażenia

Najlepszy przepis na naleśniki, które zawsze się udają i bardzo szybko znikają ze stołu. Przy pomocy tego przepisu, usmażysz idealne naleśniki, które pokochają wszyscy domownicy. Pomogą ci też stworzyć nie jeden wykwintny obiad.

Naleśniki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są proste w wykonaniu, błyskawiczne i tanie, a do tego składniki na nie najczęściej mamy pod ręką. Można je jeść zarówno na słodko z dodatkiem dżemów, owoców, słodkich kremów czy serem białym, jak i na słono. Szpinak z fetą czy sos boloński idealnie nadają się do nadziania naszych naleśników. A zapieczone z sosem beszamelowym czy serem dorównują nie jednemu restauracyjnemu daniu. Wersje na słodko mogą być równie wyborne.

Najlepszy przepis na naleśniki

Przyjęło się, że pierwszy naleśnik zawsze się nie udaje, jednak dzięki temu przepisowi na ciasto wasze naleśniki będą idealne już od pierwszego smażenia. Wystarczy, że dodacie do ciasta oleju albo rozpuszczonego masła, dzięki temu będą bardziej elastyczne i bez problemu będą odchodzić od patelni. Dodatek gazowanej wody natomiast spulchnia ciasto i nadaje mu lekkości.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 3 średnie jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub 40 g roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Wykonanie krok po kroku

1. Zmiksować razem wszystkie składniki oprócz tłuszczu. Olej lub roztopione masło dodać do gładkiego ciasta i jeszcze raz krótko zmiksować, do połączenia składników. 

2. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Z podanych proporcji wychodzi około 15 naleśników. 

Zapiekane naleśniki z masłem orzechowym, kurczakiem i warzywami - idealna propozycja na obiad

Składniki:

  • naleśniki z powyższego przepisu,
  • pierś z kurczaka 200-300 g,
  • łyżka oliwy,
  • warzywa na patelnię 400 g,
  • masło orzechowe,
  • tarty ser. 

Składniki na sos beszamelowy:

  • 25 g masła,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 500 ml ciepłego mleka,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku.

Zrobisz je w mniej niż 20 minut

1. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić papryka, curry, czosnkiem, sola i pieprzem i podsmażyć na patelni. Gdy mięso się zetnie dodać mieszankę warzyw i smażyć, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku.

2. Usmażone naleśniki smarować masłem orzechowym, nadziewać kurczakiem z warzywami i zawijać całość, tak aby nadzienie nie wypadało. Układać je w naczyniu żaroodpornym. 

3. Zrobić sos beszamelowy - roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i gotować ciągle mieszając, do uzyskania pożądanej gęstości. 

4. Naleśniki zalać sosem i zapiekać je około 20 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach posypać z wierzchu serem. 

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.