Naleśniki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są proste w wykonaniu, błyskawiczne i tanie, a do tego składniki na nie najczęściej mamy pod ręką. Można je jeść zarówno na słodko z dodatkiem dżemów, owoców, słodkich kremów czy serem białym, jak i na słono. Szpinak z fetą czy sos boloński idealnie nadają się do nadziania naszych naleśników. A zapieczone z sosem beszamelowym czy serem dorównują nie jednemu restauracyjnemu daniu. Wersje na słodko mogą być równie wyborne.
Przyjęło się, że pierwszy naleśnik zawsze się nie udaje, jednak dzięki temu przepisowi na ciasto wasze naleśniki będą idealne już od pierwszego smażenia. Wystarczy, że dodacie do ciasta oleju albo rozpuszczonego masła, dzięki temu będą bardziej elastyczne i bez problemu będą odchodzić od patelni. Dodatek gazowanej wody natomiast spulchnia ciasto i nadaje mu lekkości.
Składniki:
1. Zmiksować razem wszystkie składniki oprócz tłuszczu. Olej lub roztopione masło dodać do gładkiego ciasta i jeszcze raz krótko zmiksować, do połączenia składników.
2. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Z podanych proporcji wychodzi około 15 naleśników.
Składniki:
Składniki na sos beszamelowy:
1. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić papryka, curry, czosnkiem, sola i pieprzem i podsmażyć na patelni. Gdy mięso się zetnie dodać mieszankę warzyw i smażyć, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku.
2. Usmażone naleśniki smarować masłem orzechowym, nadziewać kurczakiem z warzywami i zawijać całość, tak aby nadzienie nie wypadało. Układać je w naczyniu żaroodpornym.
3. Zrobić sos beszamelowy - roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i gotować ciągle mieszając, do uzyskania pożądanej gęstości.
4. Naleśniki zalać sosem i zapiekać je około 20 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach posypać z wierzchu serem.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na Gazeta.pl.