Smażenie wątróbki - jak przyrządzić, żeby była pyszna i nie pryskała? Te zasady musisz znać

Smażenie wątróbki wydaje się proste, ale mało kto wie, jak zrobić to we właściwy sposób. Na szczęście mamy na to radę. Przygotowaliśmy kilka porad na usmażenie wątróbki. Koniecznie je wypróbujcie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Wątróbka - trudno o bardziej kontrowersyjne danie. Jedni jej nienawidzą, drudzy uwielbiają. Miłośnicy w większości potrafią ją przyrządzić. Jak to zrobić, aby ten podrób był pyszny, delikatny i nie pryskał na całą kuchnię? Mamy kilka sposobów na smażenie wątróbki, aby wszystkim smakowała.

Jak smażyć wątróbkę, aby była smaczna i nie pryskała? Trzymaj się tych zasad

Przyrządzanie wątróbki trzeba zacząć od przygotowania mięsa. Umyj je, po czym dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Tak, osusz mięso, bo to właśnie woda powoduje, że pryska na patelni. Ale to nie wszystko, co możesz zrobić. Poniżej prezentujemy kilka porad, co zrobić, aby wątróbka była smaczniejsza:

  • dokładnie usuń wszystkie błony i żyły  - dzięki temu będzie przyjemnie się ją jadło,
  • smażąc mięso przewracaj je drewnianą łopatką i uważaj, aby go nie przebić - w innym przypadku puści soki i będzie pryskała, a do tego będzie sucha,
  • sól dodaj na koniec smażenia (podobnie inne przyprawy, np. pieprz), aby wątróbka nie zrobiła się twarda,
  • smażenie powinno trwać od trzech do pięciu minut (na jednej stronie),
  • mięso pokrój na plastry o grubości 1 - 2 centymetra oraz oprósz odrobiną mąki;
  • mocz w mleku na godzinę przed smażeniem (mięso osusz dobrze przed położeniem na patelnię) - dzięki temu nie będzie gorzka i będzie delikatniej pachnieć,
  • smaż na naprawdę rozgrzanym tłuszczu i nie kładź na patelnię zbyt wielu kawałków naraz, bo to obniża gwałtownie temperaturę tłuszczu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.