Sałatka szwedzka. Przepis na obiadowy dodatek w słoikach. To najlepszy moment na jej przygotowanie

Lato to czas, który obfituje w warzywa i owoce, aby zatrzymać ich smak na dłużej, możemy przygotować wiele przetworów. Przykładem może być sałatka szwedzka. Do jej przygotowania potrzebne jest zaledwie kilka składników.
Zobacz wideo Panzanella

Kiedy chcemy zjeść coś pysznego do obiadu, warto latem przygotować sałatkę, którą będziemy mogli otworzyć w dowolnym momencie. To nie tylko smaczny dodatek, ale przede wszystkim ekologiczny i zdrowy.

Sałatka szwedzka, przepis na surówkę w słoikach

Aby zapełnić spiżarnię zdrowymi i smacznymi przetworami wystarczy odrobina czasu. Nie każdy przepis jest wymagający i trudny. Dzięki temu mamy możliwość zjeść jesienią czy zimą coś, czego jakości jesteśmy pewni. Sałatka szwedzka jest tego idealnym przykładem.

Wykonana z ogórków gruntowych i marchewki. Nie tylko prosta, ale również bardzo smaczna. Jej zaletą jest to, że do słoików wkładamy warzywa pokrojone w plastry, zatem możemy ich umieścić znacznie więcej, niż w przypadku przetworów gdzie wrzucamy do słoja całe ogórki.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 młode marchewki,
  • 2 litry wody,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżeczki gorczycy,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,
  • 15 ziaren czarnego pieprzu.

Zalewa:

  • 500 ml octu 10 proc.,
  • 3,5 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób wykonania sałatki szwedzkiej. Przepis na domowy dodatek do obiadu

  1. Ogórki myjemy dokładnie w zimnej wodzie. Kroimy w plasterki. Wrzucamy do wysokiej miski.
  2. Do dwóch litrów zimnej wody wsypujemy trzy łyżki soli, mieszamy do rozpuszczenia i przelewamy do ogórków. Odstawiamy na dwie godziny w cieniu w temperaturze pokojowej.
  3. Po tym czasie odcedzamy ogórki i przekładamy do miski.
  4. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy do umytych i wyparzonych słoików. Wsypujemy ziarna gorczycy, ziele angielskie oraz czarny pieprz.
  5. Ogórki wkładamy do słoików. Przygotowujemy zalewę.
  6. Do wysokiego garnka wlewamy trzy i pół szklanki wody, wsypujemy cukier i zagotowujemy. 
  7. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy ocet i doprowadzamy zalewę do ponownego wrzenia, a następnie wyłączamy palnik. 
  8. Przygotowanym roztworem zalewamy ogórki, tak aby całkowicie przykryły warzywa. 
  9. Zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. 

Wskazówka:

Po zalaniu słoików można pomieszać sałatkę szwedzką za pomocą drewnianego patyczka. Dzięki temu powietrze, które znajdowało się pomiędzy plasterkami, wydostanie się na zewnątrz. Bardzo możliwe, że konieczne będzie dodanie odrobiny zalewy do słoików, aby uzupełnić puste miejsce.

Więcej o: