Kalafior to źródło wielu cennych witamin, takich jak C, B6, B9 I K oraz minerałów. Dostarcza m.in. potas, wapń, żelazo, miedź, cynk i magnez. Warto wspomnieć, że jedzenie tego warzywa jest zalecane w profilaktyce antynowotworowej, podnosi odporność oraz korzystnie wpływa na skórę. Jak wykorzystać go w kuchni?
Zobacz wideo Oswajanie kalafiora - nuggetsy w płatkach kukurydzianych
Kalafior - przepisy. Warzywny stek jako dodatek do obiadu
Kalafior jest świetnym urozmaiceniem w diecie wegetariańskiej. Można z niego przygotować klopsiki, kotlety czy steki. My proponujemy wam dzisiaj tę ostatnią opcję.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- olej lub oliwa
- pieprz
- sól
- wędzona papryka w proszku
- granulowany czosnek
Przepis:
- Zaczynamy od pokrojenia kalafiora na plastry o grubości około 2-3 centymetrów.
- Nasze steki dokładnie smarujemy olejem lub oliwą, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem oraz wędzoną papryką w proszku. Ten ostatni składnik nada naszemu daniu "mięsnego" aromatu.
- Smażymy je na patelni przez około 2 minuty do momentu zarumienienia, następnie przewracamy na drugą stronę.
- Gdy nasze steki nabiorą już złocistej barwy, wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut - najpierw na jednej stronie, następnie przewracając na drugą.
Zdrowy fast-food? Pizza z kalafiora
Jeżeli chcecie zaskoczyć znajomych swoją kreatywnością, z kolejnym przepisem z pewnością wam się to uda. Pizza na spodzie z kalafiora to doskonała przekąska na spotkania okazjonalne, ale i ciekawy pomysł na obiad.
Ciasto na pizzę:
- 1 duży kalafior,
- 150 g tartej mozzarelli,
- 1 jajko,
- sól.
Sos do pizzy:
- 1 opakowanie pomidorów w puszce,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól.
Dodatki:
- szynka/salami,
- pieczarki,
- 1 opakowanie mozzarelli w kulce.
Przepis:
- Kalafiora rozdrabniamy przy użyciu blendera lub ręcznie.
- Gotujemy warzywo w osolonej wodzie przez około 10 minut.
- Wykładamy kalafiora na sitko z suchą ścierką i dokładnie odciskamy.
- Masę wykładamy do miski i mieszamy z jajkiem, startą mozzarellą i dodatkiem soli.
- Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Następnie formujemy z kalafiorowej masy kształt pizzy.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut.
- W trakcie pieczenia masy kalafiorowej możemy zblendować pomidory z bazylią i szczyptą soli oraz przygotować ulubione składniki.
- Wypieczony spód smarujemy sosem. Następnie układamy pokrojoną i odsączoną mozzarellę. Na ser kładziemy ulubione składniki.
- Przygotowaną pizzę wstawiamy ponownie do rozgrzanego pieca. Będzie gotowa, gdy ser się roztopi, a spód zarumieni.
Placki z kalafiora
Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj placków z kalafiora! Będzie to świetne urozmaicenie m.in. dla placków ziemniaczanych. Podawane ze śmietaną zachwycą zarówno dzieci, jak i starszych.
Składniki:
- 1 duży kalafior (500/600 g),
- 1 mała cebula,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- sól, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany,
- olej do smażenia.
Przepis:
- Myjemy kalafiora, a następnie osuszamy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
- Przekładamy do miski i łączymy z mąką, jajkami i cebulą. Doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem.
- Powstałą masę nakładamy na rozgrzaną patelnię.
- Smażymy około 3-4 minuty na każdej ze stron do momentu zarumienienia.
- Placki świetnie smakują ze śmietaną. Smacznego!
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.