Trzy nietypowe sposoby na kalafior. Przepisy, które zachwycą od pierwszego kęsa

Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie wypróbuj naszych sposobów na kalafior. Przepisy zagoszczą w waszych domach na stałe. Stworzymy z niego zdrowe przekąski na imprezę, jak i smaczny dodatek do obiadu. Można go gotować, smażyć, a nawet piec.

Kalafior to źródło wielu cennych witamin, takich jak C, B6, B9 I K oraz minerałów. Dostarcza m.in. potas, wapń, żelazo, miedź, cynk i magnez. Warto wspomnieć, że jedzenie tego warzywa jest zalecane w profilaktyce antynowotworowej, podnosi odporność oraz korzystnie wpływa na skórę. Jak wykorzystać go w kuchni? 

Zobacz wideo Oswajanie kalafiora - nuggetsy w płatkach kukurydzianych

Kalafior - przepisy. Warzywny stek jako dodatek do obiadu

Kalafior jest świetnym urozmaiceniem w diecie wegetariańskiej. Można z niego przygotować klopsiki, kotlety czy steki. My proponujemy wam dzisiaj tę ostatnią opcję. 

Składniki: 

  • 1 duży kalafior 
  • olej lub oliwa
  • pieprz
  • sól
  • wędzona papryka w proszku
  • granulowany czosnek

Przepis: 

  1. Zaczynamy od pokrojenia kalafiora na plastry o grubości około 2-3 centymetrów. 
  2. Nasze steki dokładnie smarujemy olejem lub oliwą, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem oraz wędzoną papryką w proszku. Ten ostatni składnik nada naszemu daniu "mięsnego" aromatu. 
  3. Smażymy je na patelni przez około 2 minuty do momentu zarumienienia, następnie przewracamy na drugą stronę. 
  4. Gdy nasze steki nabiorą już złocistej barwy, wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut - najpierw na jednej stronie, następnie przewracając na drugą.  

Zdrowy fast-food? Pizza z kalafiora 

Jeżeli chcecie zaskoczyć znajomych swoją kreatywnością, z kolejnym przepisem z pewnością wam się to uda. Pizza na spodzie z kalafiora to doskonała przekąska na spotkania okazjonalne, ale i ciekawy pomysł na obiad. 

Ciasto na pizzę:

  • 1 duży kalafior,
  • 150 g tartej mozzarelli,
  • 1 jajko,
  • sól.

Sos do pizzy:

  • 1 opakowanie pomidorów w puszce,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól.

Dodatki:

  • szynka/salami,
  • pieczarki,
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulce.

Przepis: 

  1. Kalafiora rozdrabniamy przy użyciu blendera lub ręcznie.
  2. Gotujemy warzywo w osolonej wodzie przez około 10 minut.
  3. Wykładamy kalafiora na sitko z suchą ścierką i dokładnie odciskamy.
  4. Masę wykładamy do miski i mieszamy z jajkiem, startą mozzarellą i dodatkiem soli.
  5. Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Następnie formujemy z kalafiorowej masy kształt pizzy.
  6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut.
  7. W trakcie pieczenia masy kalafiorowej możemy zblendować pomidory z bazylią i szczyptą soli oraz przygotować ulubione składniki.
  8. Wypieczony spód smarujemy sosem. Następnie układamy pokrojoną i odsączoną mozzarellę. Na ser kładziemy ulubione składniki.
  9. Przygotowaną pizzę wstawiamy ponownie do rozgrzanego pieca. Będzie gotowa, gdy ser się roztopi, a spód zarumieni.

Placki z kalafiora 

Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj placków z kalafiora! Będzie to świetne urozmaicenie m.in. dla placków ziemniaczanych. Podawane ze śmietaną zachwycą zarówno dzieci, jak i starszych. 

Składniki: 

  • 1 duży kalafior (500/600 g),
  • 1 mała cebula,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany,
  • olej do smażenia.

Przepis: 

  1. Myjemy kalafiora, a następnie osuszamy i ścieramy na dużych oczkach tarki. 
  2. Przekładamy do miski i łączymy z mąką, jajkami i cebulą. Doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. 
  3. Powstałą masę nakładamy na rozgrzaną patelnię.
  4. Smażymy około 3-4 minuty na każdej ze stron do momentu zarumienienia.
  5. Placki świetnie smakują ze śmietaną. Smacznego! 

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Więcej o: