Ciasto cytrynowe - przepis na puszysty, wilgotny i lekki jak chmurka wypiek, który pachnie cytrusami

Ciasto cytrynowe to wyjątkowo pyszny i obłędnie pachnący wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Sprawdzony, domowy przepis sprawia, że wypiek jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach. Świeżość, którą nadają cytrusy i obłędny smak sprawią, że pokochasz tę banalną recepturę.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe wypieki to jedne z najlepszych, a to wszystko dzięki odpowiedniej selekcji produktów i wielu starań, które decydują o wyjątkowym smaku. Jednym z ciekawych i smacznych przepisów jest ciasto cytrynowe, które można określić mianem delikatnego i puszystego. 

Ciasto cytrynowe - domowy wypiek z cytrusową nutą

Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. To jeden ze smaczniejszych domowych wypieków - sukces tkwi w prostocie smaku jak i łatwym przepisie. Sprawdzona receptura gwarantuje smaczny efekt i wymaga zaledwie kilku prostych składników. Użycie świeżych cytryn jest kluczowe dla idealnego finiszu - nie ma mowy o sztucznych aromatach owocowych

Dodatki są równie istotne co bazowe składniki. Z ciastem cytrynowym idealnie komponuje się klasyczny lub cytrynowy lukier czy cukier puder. Tak przyozdobiony wypiek będzie się pięknie prezentować na stole i z pewnością zachwyci zarówno domowników jak i gości. 

Zobacz wideo Cytrynowy fondant. Jeden na pewno ci nie wystarczy!

Ciasto cytrynowe - przepis

Składniki: 

  • 4 średnie jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej torowej,
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru, 
  • pół szklanki jogurtu naturalnego, 
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • sok z jednej cytryny + otarta skórka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Wyciskamy starannie cały sok, a skórkę ścieramy i dodajemy do soku. 
  2. Do dużej miski wbijamy jaja, wsypujemy 3/4 szklanki cukru i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu aż powstanie puszysta i kremowa masa. 
  3. Do masy przelewamy stopniowo olej - nie przestajemy ubijać. Kolejnym składnikiem jest jogurt naturalny, sok z cytryny, i starta skórka. Po chwili przestajemy miksować. 
  4. Dodajemy produkty sypkie, najlepiej przesiane przez sitko (mąka, proszek do pieczenia i skrobia). Robimy to stopniowo, co jakiś czas mieszając. 
  5. Całość dokładnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. 
  6. Dno tortownicy lub keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. 
  7. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 170 stopniach przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 
  8. Ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i ozdabiamy lukrem lub cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.