Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe wypieki to jedne z najlepszych, a to wszystko dzięki odpowiedniej selekcji produktów i wielu starań, które decydują o wyjątkowym smaku. Jednym z ciekawych i smacznych przepisów jest ciasto cytrynowe, które można określić mianem delikatnego i puszystego.
Ciasto cytrynowe - domowy wypiek z cytrusową nutą
Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. To jeden ze smaczniejszych domowych wypieków - sukces tkwi w prostocie smaku jak i łatwym przepisie. Sprawdzona receptura gwarantuje smaczny efekt i wymaga zaledwie kilku prostych składników. Użycie świeżych cytryn jest kluczowe dla idealnego finiszu - nie ma mowy o sztucznych aromatach owocowych.
Dodatki są równie istotne co bazowe składniki. Z ciastem cytrynowym idealnie komponuje się klasyczny lub cytrynowy lukier czy cukier puder. Tak przyozdobiony wypiek będzie się pięknie prezentować na stole i z pewnością zachwyci zarówno domowników jak i gości.
Zobacz wideo Cytrynowy fondant. Jeden na pewno ci nie wystarczy!
Ciasto cytrynowe - przepis
Składniki:
- 4 średnie jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej torowej,
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- 3/4 szklanki oleju roślinnego,
- sok z jednej cytryny + otarta skórka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Wyciskamy starannie cały sok, a skórkę ścieramy i dodajemy do soku.
- Do dużej miski wbijamy jaja, wsypujemy 3/4 szklanki cukru i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu aż powstanie puszysta i kremowa masa.
- Do masy przelewamy stopniowo olej - nie przestajemy ubijać. Kolejnym składnikiem jest jogurt naturalny, sok z cytryny, i starta skórka. Po chwili przestajemy miksować.
- Dodajemy produkty sypkie, najlepiej przesiane przez sitko (mąka, proszek do pieczenia i skrobia). Robimy to stopniowo, co jakiś czas mieszając.
- Całość dokładnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.
- Dno tortownicy lub keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 170 stopniach przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
- Ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i ozdabiamy lukrem lub cukrem pudrem.