Przepis na korniszony nikomu nie powinien sprawiać problemu, przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne. Warto trzymać się jednak proporcji, które są bardzo łatwe do zapamiętania. Zobacz, jak łatwo możesz zrobić korniszony, które stanowiły najlepszą "zagrychę" na imprezach w czasach PRL.
Przepis na korniszony - poznaj smak chrupiących ogórków sprzed kilkudziesięciu lat
Składniki:
- 3 kg niewielkich ogórków gruntowych
- 3 l wody
- 0,5 l octu spirytusowego
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 2-3 korzenie chrzanu
- 1 większa główka chrzanu
- ziele angielskie, liście laurowe, pierz ziarnisty, gorczyca biała
- koper razem z baldachami
Kirniszony - sposób wykonania
- Ogórki porządnie umyj. Słoiki wyparz i osusz, czosnek obierz (ząbki możesz przekroić na pół), korzeń chrzanu też obierz i pokrój na kawałki tak, by w każdym słoiku znalazły się co najmniej 4.
- Na dno każdego słoika połóż gałązkę kopru, dodaj kilka ząbków czosnku, kilka kawałków chrzanu, łyżeczkę gorczycy oraz 3-4 liski laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu.
- Do słoików włóż ogórki. Układaj je w pozycji pionowej dość ciasno.
- Przygotuj zalewę. Wlej wodę do garnka, dodaj cukier, sól oraz 8-10 kulek ziela angielskiego i zagotuj.
- Gorącą zalewą zalej słoiki z ogórkami i szczelnie zakręć. Następnie włóż słoiki do dużego garnka (dno wcześniej wyłóż ściereczką). Słoiki zalej wodą do wysokości ok. 3/4 i zagotuj. Pasteryzuj przez 10 minut od chwili zagotowania. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Takie korniszony smakują obłędnie, a dodatkowo są cudownie chrupiące. Z własnego doświadczenia podpowiem, że najlepiej zrobić korniszony od razu z podwójnej porcji, bo mogą nie wytrzymać do zimy - takie są pyszne.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.