Przepis na ogórki po kaszubsku. Jedna łyżka przyprawy nada im wyjątkowego smaku

Lato to wyjątkowy czas nie tylko ze względu na piękną pogodę, ale też bogactwo sezonowych warzyw i owoców. Jednym z najbardziej popularnych przetworów w Polsce są ogórki w wielu wariacjach. Świetnym pomysłem na zamknięcie w słoiczku odrobiny lata są ogórki po kaszubsku. Dodatek kminku i cukru sprawi, że będą smakowały wyjątkowo.

Ogórki konserwowe to prawdziwa gwiazda przetworów. Świetnie nadają się do obiadu, ale też jako chrupka przekąska czy dodatek do kanapki. Własnoręcznie przygotowane ogórki są nie tylko tanie, ale dają też dużą dowolność w kwestii doboru przypraw i innych składników. 

W naszej propozycji znajdziecie też cebulę, kminek, czosnek i kwiaty kopru. Ogórki po kaszubsku nie tylko zapewnią wam wyjątkowe doznania smakowe, ale też pięknie ozdobią kuchenną półkę. Słoiczki z tym przetworem wyglądają naprawdę wyjątkowo. Co więcej, przygotujesz je w zaledwie kilka chwil! 

Ogórki po kaszubsku. Składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych (zwróć uwagę, by miały cienką, jasną skórkę),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 biała cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżeczki gorczycy,
  • 5 gałązek kopru z baldachimem,
  • 1 łyżka kminku
  • 10 ziarenek ziela angielskiego.

Zalewa:

  • 4,5 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 czubata łyżka soli. 

Sposób przygotowania

1. Ogórki i paprykę dokładnie umyj i osusz,

2. Usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją w grube paski,

3. Czosnek obierz, a cebulę pokrój w plasterki lub łódeczki,

4. Do wyparzonych i suchych słoików włóż: ząbki czosnku, kminek, gorczycę, ziele angielskie i cebulę. Następnie układaj paski papryki i ogórki. Układaj je ciasto, naprzemiennie,

5. W garnku zagotuj wodę na zalewę. Dodaj cukier, sól i ocet. Poczekaj, aż składniki dokładnie się połączą, wymieszaj,

6. Zalewę wlej do słoików tak, aby wszystkie ogórki były przykryte wodą,

7. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem na noc,

8. Przetwory przechowuj w suchym i zaciemnionym miejscu (najlepsza będzie piwnica lub spiżarnia). Ogórki będą najlepsze za około 2 miesiące. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.