Ogórki konserwowe to prawdziwa gwiazda przetworów. Świetnie nadają się do obiadu, ale też jako chrupka przekąska czy dodatek do kanapki. Własnoręcznie przygotowane ogórki są nie tylko tanie, ale dają też dużą dowolność w kwestii doboru przypraw i innych składników.
W naszej propozycji znajdziecie też cebulę, kminek, czosnek i kwiaty kopru. Ogórki po kaszubsku nie tylko zapewnią wam wyjątkowe doznania smakowe, ale też pięknie ozdobią kuchenną półkę. Słoiczki z tym przetworem wyglądają naprawdę wyjątkowo. Co więcej, przygotujesz je w zaledwie kilka chwil!
Zalewa:
1. Ogórki i paprykę dokładnie umyj i osusz,
2. Usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją w grube paski,
3. Czosnek obierz, a cebulę pokrój w plasterki lub łódeczki,
4. Do wyparzonych i suchych słoików włóż: ząbki czosnku, kminek, gorczycę, ziele angielskie i cebulę. Następnie układaj paski papryki i ogórki. Układaj je ciasto, naprzemiennie,
5. W garnku zagotuj wodę na zalewę. Dodaj cukier, sól i ocet. Poczekaj, aż składniki dokładnie się połączą, wymieszaj,
6. Zalewę wlej do słoików tak, aby wszystkie ogórki były przykryte wodą,
7. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem na noc,
8. Przetwory przechowuj w suchym i zaciemnionym miejscu (najlepsza będzie piwnica lub spiżarnia). Ogórki będą najlepsze za około 2 miesiące. Smacznego!