Lato to idealny moment, by zamknąć w słoikach aromaty świeżych warzyw. Ogórki po kaszubsku kuszą chrupkością, kolorem i wyjątkowym smakiem, który zawdzięczają jednej nieoczywistej przyprawie. Ten przepis jest prosty, a efekt potrafi zaskoczyć nawet miłośników klasycznych ogórkowych przetworów.
ELENA DMITRIEVA_16 / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Ogórki po kaszubsku to prawdziwa perełka wśród polskich przetworów. Ich sekret tkwi w aromatycznej mieszance przypraw, w której słodycz cukru przeplata się z delikatną goryczką kminku. W naszej propozycji znajdziecie też cebulę, kminek, czosnek i kwiaty kopru. Ogórki po kaszubsku nie tylko zapewnią wam wyjątkowe doznania smakowe, ale też pięknie ozdobią kuchenną półkę. Słoiczki z tym przetworem wyglądają naprawdę wyjątkowo. Co więcej, przygotujesz je w zaledwie kilka chwil.
REKLAMA
Zobacz wideo Spróbowałam bardzo kwaśnych ogórków z Dealz. Tylko dla koneserów
Przepis na ogórki po kaszubsku. Smakują jak babcine
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych (zwróć uwagę, by miały cienką, jasną skórkę),
1 czerwona papryka,
1 biała cebula,
6 ząbków czosnku,
3 łyżeczki gorczycy,
5 gałązek kopru z baldachimem,
1 łyżka kminku,
10 ziarenek ziela angielskiego.
Składniki na zalewę:
4,5 szklanki wody,
1 szklanka octu 10 proc.,
pół szklanki cukru,
1 czubata łyżka soli.
Sposób przygotowania:
Ogórki i paprykę dokładnie umyj i osusz.
Usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją w grube paski.
Czosnek obierz, a cebulę pokrój w plasterki lub łódeczki.
Do wyparzonych i suchych słoików włóż: ząbki czosnku, kminek, gorczycę, ziele angielskie i cebulę. Następnie układaj paski papryki i ogórki. Układaj je ciasto, naprzemiennie.
W garnku zagotuj wodę na zalewę. Dodaj cukier, sól i ocet. Poczekaj, aż składniki dokładnie się połączą, wymieszaj.
Zalewę wlej do słoików tak, aby wszystkie ogórki były przykryte wodą.
Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem na noc.
Przetwory przechowuj w suchym i zaciemnionym miejscu (najlepsza będzie piwnica lub spiżarnia). Ogórki będą najlepsze po około dwóch miesiącach. Smacznego!