• Link został skopiowany

Zdradzam trik na ogórki po kaszubsku. Do zalewy dodaję łyżkę przyprawy. Efekt? Bajka!

Lato to idealny moment, by zamknąć w słoikach aromaty świeżych warzyw. Ogórki po kaszubsku kuszą chrupkością, kolorem i wyjątkowym smakiem, który zawdzięczają jednej nieoczywistej przyprawie. Ten przepis jest prosty, a efekt potrafi zaskoczyć nawet miłośników klasycznych ogórkowych przetworów.
Ogórki po kaszubsku
ELENA DMITRIEVA_16 / Shutterstock

Ogórki po kaszubsku to prawdziwa perełka wśród polskich przetworów. Ich sekret tkwi w aromatycznej mieszance przypraw, w której słodycz cukru przeplata się z delikatną goryczką kminku. W naszej propozycji znajdziecie też cebulę, kminek, czosnek i kwiaty kopru. Ogórki po kaszubsku nie tylko zapewnią wam wyjątkowe doznania smakowe, ale też pięknie ozdobią kuchenną półkę. Słoiczki z tym przetworem wyglądają naprawdę wyjątkowo. Co więcej, przygotujesz je w zaledwie kilka chwil.

Zobacz wideo Spróbowałam bardzo kwaśnych ogórków z Dealz. Tylko dla koneserów

Przepis na ogórki po kaszubsku. Smakują jak babcine

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych (zwróć uwagę, by miały cienką, jasną skórkę),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 biała cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżeczki gorczycy,
  • 5 gałązek kopru z baldachimem,
  • 1 łyżka kminku,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego.

Składniki na zalewę:

  • 4,5 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 czubata łyżka soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki i paprykę dokładnie umyj i osusz.
  2. Usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją w grube paski.
  3. Czosnek obierz, a cebulę pokrój w plasterki lub łódeczki.
  4. Do wyparzonych i suchych słoików włóż: ząbki czosnku, kminek, gorczycę, ziele angielskie i cebulę. Następnie układaj paski papryki i ogórki. Układaj je ciasto, naprzemiennie.
  5. W garnku zagotuj wodę na zalewę. Dodaj cukier, sól i ocet. Poczekaj, aż składniki dokładnie się połączą, wymieszaj.
  6. Zalewę wlej do słoików tak, aby wszystkie ogórki były przykryte wodą.
  7. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem na noc.
  8. Przetwory przechowuj w suchym i zaciemnionym miejscu (najlepsza będzie piwnica lub spiżarnia). Ogórki będą najlepsze po około dwóch miesiącach. Smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: