Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Fasolka szparagowa jest jednym z bardziej lubianych warzyw, które kojarzy się z latem i wakacjami. Ale żeby w pełni się cieszyć smakiem strączków, trzeba je ugotować. Podpowiadamy jak zrobić to najlepiej.
Przygotowanie fasolki szparagowej zacznij od wyboru odpowiednich strąków. Im młodsze, tym szybciej się gotują i są smaczniejsze. Drugim ważnym aspektem jest kolor. Najszybciej gotuje się fasolka fioletowa, a najdłużej zielona. Poniżej rozpiska orientacyjnego czasu gotowania strączków według barwy:
Z kolei miłośnicy gotowania na parze będą przygotowywać strączki od 10 do 20 minut.
Ale nie tylko kolor się liczy. Ważne są też dodatki, jakie wsypujemy do wody, jak i ona sama:
Gdy przerwiesz gotowanie, szybko zanurz strączki w bardzo zimnej (wręcz lodowatej) wodzie. Może być również woda z kostkami lodu. W ten sposób fasolka zachowa swój piękny kolor po ugotowaniu.