Jak ugotować fasolkę szparagową, aby była pyszna i pięknie wyglądała? Zapamiętaj te kuchenne zasady

Jak ugotować fasolkę szparagową, aby była pyszna, a do tego pięknie się prezentowała na talerzu? Jest kilka czynności, które wpływają na wygląd i smak strąków. Zobacz, co robić, aby fasolka szparagowa wyszła idealna.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Fasolka szparagowa jest jednym z bardziej lubianych warzyw, które kojarzy się z latem i wakacjami. Ale żeby w pełni się cieszyć smakiem strączków, trzeba je ugotować. Podpowiadamy jak zrobić to najlepiej.

Jak ugotować fasolkę szparagową? O tym musisz pamiętać

Przygotowanie fasolki szparagowej zacznij od wyboru odpowiednich strąków. Im młodsze, tym szybciej się gotują i są smaczniejsze. Drugim ważnym aspektem jest kolor. Najszybciej gotuje się fasolka fioletowa, a najdłużej zielona. Poniżej rozpiska orientacyjnego czasu gotowania strączków według barwy:

  • fioletowa - od pięciu minut do kwadransa,
  • żółta - podobnie jak fioletowa, od pięciu do piętnastu minut,
  • zielona - gotuje się najdłużej, około 15 - 20 minut.  

Z kolei miłośnicy gotowania na parze będą przygotowywać strączki od 10 do 20 minut. 

Ale nie tylko kolor się liczy. Ważne są też dodatki, jakie wsypujemy do wody, jak i ona sama:

  1. Fasolkę szparagową umyj, odetnij oba końce (ewentualnie usuń też włókno);
  2. Zagotuj wodę z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli i cukru; 
    Ewentualnie nieco mniej lub więcej, według swojego gustu, ale najlepiej, żeby było po równo;
  3. Do wrzącej wody wrzuć strączki;
  4. Gotuj fasolkę około 15 minut. Regularnie sprawdzaj miękkość;
  5. Zakończ gotowanie, gdy strączki będą al dente (półmiękkie).

Gdy przerwiesz gotowanie, szybko zanurz strączki w bardzo zimnej (wręcz lodowatej) wodzie. Może być również woda z kostkami lodu. W ten sposób fasolka zachowa swój piękny kolor po ugotowaniu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.