Jabłecznik to przepis, który powinien znać każdy fan domowych ciast. Przepis jest banalny, szybki i pyszny tak, że na samą myśl cieknie ślinka. Sposób wykonania jabłecznika jest dużo prostszy niż szarlotki - nie musisz zagniatać kruchego ciasta, wystarczy zmiksować składniki.
fot. shutterstock.com/Brent Hofacker
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Jabłecznik to nie tylko jedno z najłatwiejszych ciast, ale także deser, który sprawdzi się na każdą okazję, począwszy od uroczystości rodzinnych przez festyny i biwaki, na spotkaniu przy kawie kończąc. Przepis jest bardzo prosty i zajmuje tyle, co nagrzanie się piekarnika.
REKLAMA
Jabłecznik - przepis na błyskawiczne ciasto
Składniki:
1 kg słodkich jabłek
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżka proszku do pieczenia
skórka z cytryny
cynamon
masło i bułka tarta
Jabłecznik - sposób wykonania:
Na samym początku rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni z funkcją termoobiegu. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Za pomocą miksera ubij całość na jasną i puszystą masę.
Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny. Za pomocą szpatułki wymieszaj do momentu połączenia składników.
Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Na dno wylej ok. 1/3 ciasta i połóż na niej połowę jabłek. Lekko oprósz je cynamonem. Następnie wlej drugą część ciasta i połóż resztę jabłek. Ponownie oprósz cynamonem i dodaj ostatnią część ciasta.
Jabłecznik piecz przez ok. 50-60 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Taki jabłecznik smakuje obłędnie i zazwyczaj znika jeszcze tego samego dnia. Jeśli szukasz przepisu na naprawdę łatwe ciasto, jabłecznik sprawdzi się najlepiej.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.