Jabłecznik - przepis błyskawiczny. Potrzebujesz pięciu minut i chwili pieczenia, a smak - niebo w gębie

Jabłecznik to przepis, który powinien znać każdy fan domowych ciast. Przepis jest banalny, szybki i pyszny tak, że na samą myśl cieknie ślinka. Sposób wykonania jabłecznika jest dużo prostszy niż szarlotki - nie musisz zagniatać kruchego ciasta, wystarczy zmiksować składniki.
Zobacz wideo

Jabłecznik to nie tylko jedno z najłatwiejszych ciast, ale także deser, który sprawdzi się na każdą okazję, począwszy od uroczystości rodzinnych przez festyny i biwaki, na spotkaniu przy kawie kończąc. Przepis jest bardzo prosty i zajmuje tyle, co nagrzanie się piekarnika.

Jabłecznik - przepis na błyskawiczne ciasto

Składniki:

  • 1 kg słodkich jabłek
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • cynamon
  • masło i bułka tarta

Jabłecznik - sposób wykonania:

  1.  Na samym początku rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni z funkcją termoobiegu. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  2. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Za pomocą miksera ubij całość na jasną i puszystą masę.
  3. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny. Za pomocą szpatułki wymieszaj do momentu połączenia składników.
  4. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Na dno wylej ok. 1/3 ciasta i połóż na niej połowę jabłek. Lekko oprósz je cynamonem. Następnie wlej drugą część ciasta i połóż resztę jabłek. Ponownie oprósz cynamonem i dodaj ostatnią część ciasta. 
  5. Jabłecznik piecz przez ok. 50-60 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Taki jabłecznik smakuje obłędnie i zazwyczaj znika jeszcze tego samego dnia. Jeśli szukasz przepisu na naprawdę łatwe ciasto, jabłecznik sprawdzi się najlepiej.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: