Lipiec to bez wątpienia czas jagodzianek. Choć pod najpopularniejszymi cukierniami ustawiają się po nie długie kolejki, to często da się też słyszeć głosy niezadowolenia związane z wysokimi cenami. W niektórych miejscach za bułeczkę trzeba zapłacić nawet 15-18 zł.
Tymczasem przygotowanie domowych jagodzianek to nic trudnego. Wystarczy tylko skorzystać ze sprawdzonych przepisów i rad doświadczonych blogerów kulinarnych i cukierników. My sięgnęliśmy po inspirację do uwielbianego przez nas Michała Korkosza znanego także jako Rozkoszny. Jeden z najpopularniejszych w Polsce autorów książek kucharskich radzi, by zastosować metodę miseczki i "nieprzyzwoitą ilość maślanej kruszonki".
- Formowanie robię na tak zwaną metodę miseczki. Ładuję irracjonalną ilość jagodowego serca do środka. Przeciwległe dłuższe boki nakładam na siebie, zlepiając. A następnie ciasto zawijam do środka, zlepiając bocznymi krańcami, tworząc takiego dim suma (rodzaj pierożka z Chin - red.). Pamiętajcie, aby zlepić jagodzianki dokładnie, bo nie chcemy, aby uroniły choć jedną jagodową łzę - mówił w krótkim nagraniu na TikToku autor bloga Rozkoszny.
Kruszonka:
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, suche drożdże i sól. Mieszamy,
2. Rozpuszczamy masło i mieszamy z mlekiem lub napojem roślinnym. Studzimy,
3. Do miski z mąką dodajemy przestudzoną mieszankę z masłem,
4. Roztrzepujemy jajko i dodajemy do masy, następnie dodajemy śmietanę,
5. Mieszamy wszystkie składniki, aż uzyskamy gładkie ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Zostawienie ciasta do spowolnionej fermentacji w lodówce sprawi, że ciasto będzie dłużej świeże,
6. Następnego dnia jagody mieszamy z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Następnie na stolnicy rozsypujemy odrobinę mąki, dzielimy ciasto na kilka części i każdą rozwałkowujemy tak, by miała około 13 cm średnicy,
7. Czas na wykorzystanie metody na miseczkę. Każdą rozwałkowaną część ciasta umieszczamy w miseczce lub kokilce. Dzięki temu łatwiej będzie zlepiać bułeczki. Wkładamy do ciasta kilka łyżek jagód i dokładnie zlepiamy jagodziankę. Sprawdzamy, czy w żadnym miejscu jagody nie wypływają,
8. Każdą bułeczkę odkładamy na blaszkę łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia,
9. W tym czasie robimy kruszonkę. W miseczce mieszamy cukier, sól i mąkę. Dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w palcach, aż składniki się połączą. Następnie formujemy kulę i wkładamy do zamrażarki na kilka minut,
10. Roztrzepujemy jajko i mleko. Pędzelkiem smarujemy jagodzianki, a następnie posypujemy kruszonką,
11. Pieczemy przez 20-25 minut w 200 st. C.