Jak zrobić najlepsze jagodzianki? Wypróbuj metodę na miseczkę

Jagodzianki to najlepszy pomysł na wykorzystanie letnich, leśnych owoców. Słodkie bułeczki z owocami przypadną do gustu wszystkim miłośnikom smaków z dzieciństwa, a metoda na miseczkę sprawi, że wnętrze wypieku będzie maksymalnie wypełnione jagodami.

Lipiec to bez wątpienia czas jagodzianek. Choć pod najpopularniejszymi cukierniami ustawiają się po nie długie kolejki, to często da się też słyszeć głosy niezadowolenia związane z wysokimi cenami. W niektórych miejscach za bułeczkę trzeba zapłacić nawet 15-18 zł. 

Tymczasem przygotowanie domowych jagodzianek to nic trudnego. Wystarczy tylko skorzystać ze sprawdzonych przepisów i rad doświadczonych blogerów kulinarnych i cukierników. My sięgnęliśmy po inspirację do uwielbianego przez nas Michała Korkosza znanego także jako Rozkoszny. Jeden z najpopularniejszych w Polsce autorów książek kucharskich radzi, by zastosować metodę miseczki i "nieprzyzwoitą ilość maślanej kruszonki". 

- Formowanie robię na tak zwaną metodę miseczki. Ładuję irracjonalną ilość jagodowego serca do środka. Przeciwległe dłuższe boki nakładam na siebie, zlepiając. A następnie ciasto zawijam do środka, zlepiając bocznymi krańcami, tworząc takiego dim suma (rodzaj pierożka z Chin - red.). Pamiętajcie, aby zlepić jagodzianki dokładnie, bo nie chcemy, aby uroniły choć jedną jagodową łzę - mówił w krótkim nagraniu na TikToku autor bloga Rozkoszny.

Najlepsze jagodzianki. Składniki

  • 400-700 g jagód (im więcej, tym lepiej. Ale decyzja należy do was),
  • 5 g suchych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 80 g masła,
  • 60 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 50 g cukru,
  • 260 g mąki (typ 650),
  • jajko,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • jajko i łyżka mleka do posmarowania bułek.

Kruszonka:

  • 100 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła,
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, suche drożdże i sól. Mieszamy,

2. Rozpuszczamy masło i mieszamy z mlekiem lub napojem roślinnym. Studzimy,

3. Do miski z mąką dodajemy przestudzoną mieszankę z masłem,

4. Roztrzepujemy jajko i dodajemy do masy, następnie dodajemy śmietanę,

5. Mieszamy wszystkie składniki, aż uzyskamy gładkie ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Zostawienie ciasta do spowolnionej fermentacji w lodówce sprawi, że ciasto będzie dłużej świeże,

6. Następnego dnia jagody mieszamy z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Następnie na stolnicy rozsypujemy odrobinę mąki, dzielimy ciasto na kilka części i każdą rozwałkowujemy tak, by miała około 13 cm średnicy,

7. Czas na wykorzystanie metody na miseczkę. Każdą rozwałkowaną część ciasta umieszczamy w miseczce lub kokilce. Dzięki temu łatwiej będzie zlepiać bułeczki. Wkładamy do ciasta kilka łyżek jagód i dokładnie zlepiamy jagodziankę. Sprawdzamy, czy w żadnym miejscu jagody nie wypływają,

8. Każdą bułeczkę odkładamy na blaszkę łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia,

9. W tym czasie robimy kruszonkę. W miseczce mieszamy cukier, sól i mąkę. Dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w palcach, aż składniki się połączą. Następnie formujemy kulę i wkładamy do zamrażarki na kilka minut,

10. Roztrzepujemy jajko i mleko. Pędzelkiem smarujemy jagodzianki, a następnie posypujemy kruszonką,

11. Pieczemy przez 20-25 minut w 200 st. C. 

Więcej o: