Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Miedzian jest (jak sama nazwa wskazuje) preparatem na bazie miedzi, a ściślej rzecz biorąc, jego substancją aktywną jest tlenochlorek miedzi. Środka używa się w walce z takimi chorobami roślin jak:
Jednak, aby zwalczyć problem nie wystarczy po prostu spryskać nim rośliny. Trzeba trzymać się określonych reguł, aby nie zaszkodzić ani sobie, ani otoczeniu. Zobaczcie, co musicie wiedzieć o stosowaniu miedzianu na pomidory i nie tylko.
Miedzianem spryskujemy pomidory wyłącznie z dwóch powodów:
Kiedy i jak spryskiwać tym preparatem warzywa? Przede wszystkim wymagana jest odpowiednia temperatura - minimum 6 st. C lub więcej. Nie wolno spryskiwać roślin np. podczas wiosennych przymrozków. Oprócz tego musi być pochmurno i bezwietrznie. Nie używamy miedzianu w pełnym słońcu i w deszczu. Spryskując należy zadbać, aby środek nie kapał z roślin na ziemię.
Sama substancja jest szkodliwa po dostaniu się do oczu i ust. Jest bardzo niebezpieczna dla organizmów wodnych i dla pszczół. Nie wolno jej stosować na rośliny, które są zapylane przez owady. Z tego względu na spryskane pole nie można wchodzić, dopóki preparat nie wyschnie. Z kolei zbiory pomidorów (a także jabłek, gruszek, czereśni, wiśni, winorośli, porzeczki czarnej, ogórka i fasoli szparagowej) można przeprowadzić dopiero tydzień (lub później) po ostatnim oprysku.
Jak stosować miedzian na pomidory? Preparatem można zabezpieczyć rośliny od momentu pojawienia się kwiatów do chwili, w której dojrzeje przynajmniej połowa z owoców. Miedzian można użyć dwa lub trzy razy w sezonie wegetacyjnym w odstępach 7 - 10 dni.