Oprysk na stonkę. 5 naturalnych domowych sposobów na każdą kieszeń. Efekt Cię zaskoczy

Oprysk na stonkę ziemniaczaną to najczęściej wybierany sposób walki ze szkodnikiem. Stonki żerują na liściach i łodygach, a nawet kwiatach ziemniaków i wywołują ogromne szkody w uprawach. Jak przygotować skuteczny oprysk domowym sposobem? Podpowiadamy.

Stonki są wrogiem każdego ogrodnika i działkowicza. Pojawiają się wczesną wiosną i atakują rośliny. Okazuje się, że nie tylko chemiczne sposoby są skuteczne w walce z tym szkodnikiem. Najpierw warto sięgnąć po domowe sposoby. Efekt takich naturalnych mieszanek może cię zdziwić.

Zobacz wideo Zdrowotny ogród. Te rośliny oczyszczą powietrze w domu

Oprysk na stonkę. Wybierz jedną z naturalnych metod

Gnojówka z pokrzywy -  do przygotowania takiego oprysku potrzebujemy kilograma świeżej pokrzywy i 10 l wody. Pocięte rośliny zalewamy wodą i odstawiamy do fermentowania na około cztery do pięciu dni. Przed opryskiwaniem należy rozcieńczyć gnojówkę wodą w stosunku jeden do 10.

Mączka bazaltowa - mielimy skałę bazaltową - stosujemy formę sypką, nie rozcieńczamy wodą. Gotową mączką należy opylać rośliny, zużywając od kilograma do dwóch produktu na każde 100 metrów kwadratowych upraw. Najlepiej zrobić to w bezwietrzny i suchy dzień, z samego rana.

Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wyciąg z wrotyczu - aby go przygotować, należy zalać 10 litrami wody 300 g ziela, po czym odstawić preparat na całą dobę. Po upływie 24 godzin rozcieńczamy go wodą w stosunku jeden do dwóch. Preparat ten jest pomocny nie tylko w walce ze stonką, lecz również z mszycami, gąsienicami bielinka kapustnika, etc.

Jak zwalczyć stonkę? Domowe i skuteczne sposoby na walkę ze szkodnikiem

Chude mleko - litr chudego mleka rozcieńcz w 10 litrach wody. Tak przygotowany specyfik przelej do butelki i używaj od razu.

Pędy jałowca - wywar z pędów jałowca może być skuteczny w walce ze stonką. Aby przygotować napar, weź kilka pędów jałowca i zalej 10 litrami gorącej wody. Odstaw na kilka godzin i przed użyciem przecedź.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.