Słodka, chrupka i krucha. Taka jest właśnie idealna kruszonka do ciasta, która jest tzw. wisienką na torcie w wielu wypiekach. Choć wykonanie z pozoru jest bardzo proste, to możemy mieć problem z doborem odpowiednich proporcji. Jak uniknąć błędów? Spieszymy z odpowiedzią!
Wykonanie kruszonki do ciasta nie jest skomplikowane i nie wymaga wielu składników. Podczas przygotowywania należy jednak pamiętać o ważnej zasadzie. Zgodnie z uniwersalnym przepisem powinniśmy użyć dwóch jednostki mąki, dwóch jednostek tłuszczu oraz jednej jednostki cukru. Trzymając się powyższych proporcji, możemy modyfikować ilość składników zgodnie z zapotrzebowaniem. Dzięki temu mamy pewność, że nasza kruszonka nie wyjdzie zbyt sypka ani zbyt tłusta i mokra.
Składniki:
Przepis:
Jeżeli macie ochotę na urozmaicenie kruszonki, możecie nieco ulepszyć jej wersję. Świetnie sprawdzi się tu na przykład dodanie kakao, cynamonu czy wanilii.
Kruszonkę możesz używać do różnych wypieków - zarówno ciast, jak i babeczek. Wyśmienicie smakuje również świetnie zapieczona z owocami. Wykonując ją możecie być pewni, że wyjdzie perfekcyjna i idealnie zwieńczy wasze desery. Smacznego!
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.