Idealny przepis na kruszonkę do ciasta. Pamiętaj o ważnej zasadzie

Szarlotka, z truskawkami czy drożdżowe - niezależnie od wypieku, dla wielu idealnym wykończeniem będzie kruszonka. Jest to niezwykle prosty, ale zmieniający smak element, którego nie może zabraknąć na szczycie niektórych deseru. Jak sprawić, żeby wyszedł perfekcyjnie? Poznajcie idealny przepis na kruszonkę do ciasta.

Słodka, chrupka i krucha. Taka jest właśnie idealna kruszonka do ciasta, która jest tzw. wisienką na torcie w wielu wypiekach. Choć wykonanie z pozoru jest bardzo proste, to możemy mieć problem z doborem odpowiednich proporcji. Jak uniknąć błędów? Spieszymy z odpowiedzią!

Przepis na kruszonkę do ciasta - jak zrobić idealną? 

Zobacz wideo Rozkoszne jabłka pod kruszonką

Wykonanie kruszonki do ciasta nie jest skomplikowane i nie wymaga wielu składników. Podczas przygotowywania należy jednak pamiętać o ważnej zasadzie. Zgodnie z uniwersalnym przepisem powinniśmy użyć dwóch jednostki mąki, dwóch jednostek tłuszczu oraz jednej jednostki cukru. Trzymając się powyższych proporcji, możemy modyfikować ilość składników zgodnie z zapotrzebowaniem. Dzięki temu mamy pewność, że nasza kruszonka nie wyjdzie zbyt sypka ani zbyt tłusta i mokra. 

Szybkie ciasto z owocami. Zdjęcie ilustracyjneSzybkie ciasto z owocami - przepis. Po prostu wymieszaj składniki

Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła 

Przepis: 

  1. Mąkę, cukier i masło łączymy ze sobą, ugniatając je w misce lub na stolnicy przez kilka minut. Możesz do tego użyć też noża lub widelca.
  2. Okruchami posypujemy surowe ciasto. 
  3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy zgodnie z przepisem ciasta głównego.  

jagodziankiJak zrobić najlepsze jagodzianki? Wypróbuj metodę na miseczkę

Jeżeli macie ochotę na urozmaicenie kruszonki, możecie nieco ulepszyć jej wersję. Świetnie sprawdzi się tu na przykład dodanie kakao, cynamonu czy wanilii. 

Kruszonkę możesz używać do różnych wypieków - zarówno ciast, jak i babeczek. Wyśmienicie smakuje również świetnie zapieczona z owocami. Wykonując ją możecie być pewni, że wyjdzie perfekcyjna i idealnie zwieńczy wasze desery. Smacznego! 

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Więcej o: