Tiramisu - przepis na klasyczny i ponadczasowy deser bez pieczenia. Smakuje jak u włoskiej nonny

Tiramisu - przepis na ten wyjątkowy deser jest prosty, jego zaletą jest fakt, że wykonamy go bez konieczności używania piekarnika. Zwłaszcza kiedy nadchodzi kolejna fala upałów i długie stanie w kuchni nie jest w takich okolicznościach zbyt przyjemnym zajęciem. Ten włoski przysmak zrobimy w kilka minut.
Zobacz wideo Sernik idealny na lato - dwie propozycje

Do porannej kawy dobrze mieć coś słodkiego, dlatego jeśli lubimy posmak espresso połączony z nutą amaretto i białym kremem, warto wykonać w domu szybkie tiramisu. Wystarczy kilka składników, a ten ponadczasowy rarytas będzie gotowy w parę minut.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Tiramisu, przepis na włoski przysmak bez pieczenia

Słodkości nierzadko mają za zadanie poprawić nam nastrój czy pozwolić na moment ponieść się przyjemności zapominając o troskach. Najlepszym tego przykładem jest właśnie tiramisu, jego nazwa w tłumaczeniu z języka włoskiego oznacza po prostu, podnieś mnie, popraw mi humor. Dlatego jeśli mamy gorszy dzień lub zwyczajnie chcemy zjeść coś pysznego, warto wypróbować ten przepis. 

Składniki:

  • 300 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),
  • 500 g mascarpone,
  • 25 ml likieru amaretto,
  • 350 ml espresso,
  • 3 łyżki kakao,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 3 jajka.

Wskazówka:

Kiedy przygotowujemy krem na bazie jajek, zawsze należy pamiętać, aby je sparzyć przed użyciem. W przeciwnym razie może dojść do poważnego zatrucia, jaki jest salmonella. Jej bakterie znajdują się na skorupkach jajek. Dlatego należy umieścić je w zlewie i przelać wrzątkiem. Uwaga! Jajka muszą mieć temperaturę pokojową w przeciwnym razie wyjęte prosto z lodówki, w kontakcie z gorącą wodą natychmiast popękają. 

Przepis na wykonanie tiramisu. Sposób przygotowania

  1. Sparzone jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  2. Żółtka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, do momentu uzyskania puszystej, jasnej konsystencji. 
  3. Stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując całość aż do momentu kiedy powstanie jednolity i gęsty krem.
  4. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Przekładamy ją do kremu i za pomocą długiej, drewnianej łyżki delikatnie mieszamy całość.
  5. Ostudzone espresso łączymy z likierem. 
  6. Połowę biszkoptów nasączamy lekko mieszanką alkoholu i kawy i układamy na dnie formy do pieczenia ciast. Możemy użyć do tego także niewielkich pojedynczych naczyń, dzięki czemu uzyskamy już gotowe porcje deseru.
  7. Biszkopty posypujemy niewielką ilością kakao. Nakładamy krem. Następnie powtarzamy czynność, układając kolejną warstwę nasączonych ciastek.
  8. Ponownie oprószamy je kakao. Na wierzch kładziemy resztę kremu i posypujemy kakao. Odstawiamy tiramisu do lodówki na około trzy godziny lub całą noc.
Więcej o: