Mizeria - przepis, który z pewnością cię oczaruje. Tajemniczy składnik babci Krysi zupełnie zmienia smak

Mizeria to nieodłączny dodatek do letniego obiadu. Przepis jest banalny - pokrojone ogórki wymieszać ze śmietaną i gotowe. Jednak stary sposób babci Krysi na mizerię sprawi, że już nigdy nie zrobisz jej inaczej. Co jest tym nietypowym dodatkiem? Łyżka octu jabłkowego.
Zobacz wideo

Mizeria z przepisu babci Krysi to przepis na najlepszy dodatek do schabowego, jaki możemy sobie wyobrazić latem. Delikatna i orzeźwiająca mizeria to chyba jedna z najprostszych surówek, jakie można zrobić do obiadu, ale też chyba jedna z najsmaczniejszych propozycji. Sprawdź i przekonaj się, jak pyszna będzie mizeria z przepisu babci Krysi.

Mizeria babci Krysi - lepszej nie jedliście

  • ogórki gruntowe (tyle, ile zmieści się w misce, w której będziesz podawać mizerię)
  • 1 cebula (może być czosnkowa lub szalotka)
  • łyżeczka koperku
  • łyżka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana lub jogurt (opcjonalnie można dodać odrobinę majonezu)

Mizeria babci Krysi - sposób wykonania

  1. Ogórki obierz i pokrój w cienkie talarki lub zetrzyj na tarce. Następnie przełóż do miski.
  2. Cebulę drobno posiekaj i dołóż do ogórków. Całość lekko osól i pozostaw na 15 minut, by ogórki puściły sok. Następnie dokładnie odlej ten sok, by mizeria nie była zbyt rzadka.
  3. Do ogórków dodaj łyżkę octu, odrobinę cukru oraz posiekany koperek. Dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj ze śmietaną.

Taka mizeria to niebo w gębie. Niby prosta rzecz, a jaka smaczna. Jeśli lubisz klasykę, ale chcesz ją nieco urozmaicić, przepis babci Krysi na mizerię będzie świetnym pomysłem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.