Ciasto w pięć minut bez pieczenia. Szybkie i proste rozwiązanie na wypiek na ostatnią chwilę

Ciasto w pięć minut bez pieczenia jest świetnym rozwiązaniem na niezapowiedziane wizyty. Jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Na pewno ci się uda. Spróbuj koniecznie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto a la Snickers z kremowym karmelem

Ciasto w pięć minut bez pieczenia to banoffee pie. Robi się je naprawdę łatwo i z minimum składników. To deser na każdą okazję, świetnie nadaje się zwłaszcza na gorące, letnie dni. Z pewnością zaskoczysz swoich gości tym wypiekiem. Przekonajcie się sami.

Ciasto w pięć minut bez pieczenia, czyli banoffee pie. Zobacz, czego do niego trzeba

Do zrobienia szybkiego deseru potrzebujesz niewielu składników:

  • ciastek (herbatników) - opakowania,
  • masła - ćwierci kostki,
  • karmelu (lub masy kajmakowej bądź krówkowej) - puszki 400 mililitrów,
  • banany (mocno dojrzałe) - 2 sztuki,
  • śmietany kremówki - ćwierci litra,
  • serka mascarpone - ćwierci kilograma,
  • kakao (lub startej czekolady) do posypania.

Masę karmelową możesz zastąpić słodkim mlekiem skondensowanym. Pamiętaj tylko, że przygotowanie polega na gotowaniu przed dłuższy czas, więc niezbyt pasuje do ciasta na szybko.

Ciasto w pięć minut bez pieczenia - jego przygotowanie jest dziecinnie proste

Banoffee robi się bardzo łatwo. Składniki wyjmij jakiś czas przed przygotowaniem ciasta, żeby były w temperaturze pokojowej. Zacznij od kruchego spodu:

  1. Rozdrobnij ciastka i wymieszaj z masłem;
  2. Wyłóż masę ciasteczkową do formy i wyrównaj;
  3. Banany obierz, pokrój w plastry i połóż warstwę owoców na kruchym spodzie;
  4. Masę karmelową (w puszce) rozgrzej, aby była płynna i wyłóż na warstwę bananów;
  5. Ponownie połóż warstwę owoców na masie karmelowej;
  6. Śmietanę ubij na pianę i wymieszaj z serkiem mascarpone;
  7. Wyłóż pianę na warstwę bananów i wyrównaj;
  8. Schłódź ciasto w lodówce;
  9. Ozdób banoffee posypką z kakao lub startej czekolady;

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA