Sałatka z arbuzem i fetą. Przepis na orzeźwiające danie w sam raz na upalne dni. Pasuje też do grilla

Sałatka z arbuzem i fetą to najlepsze rozwiązanie na letnią przekąskę. Owoc ten dostarcza organizmowi wodę bogatą w witaminy, a feta jest źródłem białka. Dzięki temu to połączenie sprawdzi się także dla wszystkich uprawiających sport czy dbających o sylwetkę.
Zobacz wideo Proste triki przyniosą wam ulgę w upały

Nadchodzące dni będą odznaczać się wysoką temperaturą, dlatego warto wtedy szukać przepisów na lekkostrawne i delikatne dania. Sałatki są tego najlepszym przykładem, włączenie ich do codziennej diety dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, dając uczucie sytości i lekkości.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sałatka z arbuzem i fetą, przepis na szybką przekąskę w upalny dzień

Kiedy tworzymy sałatkę, to jej ostateczny kształt i rodzaj składników zależy zawsze wyłącznie od nas samych. Jeśli jednak nie mamy pomysłu, a chętnie zjedlibyśmy coś smacznego i lekkiego, to wykorzystanie przepisu na sałatkę z arbuzem i serem feta będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotowanie tej przekąski zajmie dosłownie kilka minut.

Składniki:

  • 400 g arbuza,
  • 3 garście świeżej rukoli,
  • 200 g sera feta,
  • czerwona cebula,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • kilka lisków świeżej mięty.

Do tego typu sałatki możemy śmiało dodać ogórka, paprykę czy pomidory. Skorzystanie z borówek także może być ciekawym połączeniem. Osoby, które jedzą mięso, często wrzucają grilowanego kurczaka. 

Letnia sałatka z arbuzem i serem feta. Sposób przygotowania

  1. Arbuza kroimy na małe kawałki i pozbawiamy go pestek. Przekładamy do miski.
  2. Rukolę wyjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, dodajemy do arbuza.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy do pozostałych składników.
  4. Ser feta dzielimy na mniejsze części lub rozkruszamy w palcach. Dodajemy do sałatki.
  5. Wrzucamy oliwki, wsypujemy ziarna słonecznika. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Ozdabiamy listkami mięty.

Tak przygotowaną sałatkę możemy wykorzystać także jako orzeźwiający dodatek na grilla lub propozycję na spotkanie w gronie przyjaciół. Idealnie komponuje się także z chrupiącymi grzankami nacieranymi ząbkiem czosnku.

Więcej o: