Jajecznica z kurkami, która wystrzeli kubki smakowe w kosmos. Wszystko za sprawą połączenia nietypowego składników

Kurki to złoto polskich lasów. Na całe szczęście z łatwością znajdziemy je także w markecie i na bazarku. A co najlepszego można zrobić z kurek? Oczywiście jajecznicę. Jednak dziś mamy dla was przepis na prawdziwą królową jajecznic. Sprawdź, jak połączenie masła i oliwy wzbogaci smak smażonych jajek z kurkami.
Zobacz wideo

Jajecznica z kurkami to perfekcja w najprostszej postaci. Pyszna i kremowa jajecznica z rumianymi grzybami to najlepsza rzecz, jaką możemy zjeść na śniadanie, ale fani grzybów nie ograniczają się tylko do jednego posiłku - na obiad i kolację też świetnie się sprawdzi. Przepis jest bardzo prosty, ale dzięki podsmażeniu grzybów na maśle i odrobinie oliwy zupełnie zmienimy ich smak - będą rumiane, jędrne i jeszcze pyszniejsze. 

MizeriaMizeria - przepis. Tajemniczy składnik babci Krysi zupełnie zmienia smak

Jajecznica z kurkami - przepis, który zamieni cię w fanatyka dań z grzybami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g oczyszczonych kurek
  • 1 średnia cebula (polecam czosnkową)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • do posypania koperek lub natka

Jajecznica z kurkami - sposób wykonania:

  1. Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Przygotuj większą patelnię i rozpuść na niej masło oraz oliwę. Dodaj cebulę i smaż minutę na  średniej mocy palnika. Następnie dodaj kurki i dalej smaż, aż odparuje z nich płyn. Grzyby powinny być dobrze ścięte i rumiane, w przeciwnym razie jajecznica będzie zbyt wodnista.
  3. Do podsmażonych grzybów wbij jajka i energicznie mieszaj całość drewnianą łyżką, co kilka sekund zdejmując patelnię z ognia. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Jajecznicę z kurkami podawaj od razu posypaną ulubioną zieleniną.

Ten smak jest obłędny. Całe szczęście, że sezon na kurki potrwa do października, dlatego możemy cieszyć się smakiem złotych grzybów jeszcze długo. Nie polecam jednak odmawiać sobie przyjemności płynącej ze zjedzenia najlepszej jajecznicy świata - zdobądź kurki i do dzieła!

Grzybobranie, kurki, grzybyJak mrozić kurki? Dwie zasady, dzięki którym unikniesz gorzkiego smaku

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: