Choć zupa pieczarkowa składa się z zaledwie kilku składników, warto pamiętać o zasadach, dzięki których będzie wyjątkowo pyszna. Po pierwsze, bazujmy na dobrym wywarze. Doskonale sprawdzi się zarówno warzywny, jak i drobiowy, ale ważne jest, by bulion był gotowany długo. Dzięki temu będzie aromatyczny i pełen smaku. Po drugie, nie żałujmy pieczarek. Grzybów powinno być dużo, bo tylko wtedy uzyskamy wyraźny, pieczarkowy aromat. Nie warto też zapominać o podsmażeniu grzybów na maśle. Tylko wtedy osiągniemy pełnię smaku.
1. Do dużego garnka wlej bulion,
2. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki, a cebulę w kosteczkę,
3. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż cebulę z pieczarkami na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i marchewkę pokrojoną w kostkę,
4. Zagotuj bulion. Dodaj zawartość patelni, dorzuć też połowę pora. Gotuj razem kilka minut, a następnie dorzuć makaron,
5. Gotuj do momentu, aż makaron będzie miękki. Następnie dodaj do zupy śmietanę,
6. Posól do smaku. Serwuj zupę posypaną natką pietruszki.