Zupa pieczarkowa z makaronem - przepis jak u babci Hani. Kluczowe jest masło

Zupa pieczarkowa z makaronem to prawdziwy smak dzieciństwa. Kojarzy nam się z beztroskimi wakacjami u dziadków i szybką, sycącą przekąską. Najlepszą pieczarkową przygotujesz bez problemu w domu. Wystarczy trzymać się sprawdzonego przepisu i nie zapomnieć o maśle.

Choć zupa pieczarkowa składa się z zaledwie kilku składników, warto pamiętać o zasadach, dzięki których będzie wyjątkowo pyszna. Po pierwsze, bazujmy na dobrym wywarze. Doskonale sprawdzi się zarówno warzywny, jak i drobiowy, ale ważne jest, by bulion był gotowany długo. Dzięki temu będzie aromatyczny i pełen smaku. Po drugie, nie żałujmy pieczarek. Grzybów powinno być dużo, bo tylko wtedy uzyskamy wyraźny, pieczarkowy aromat. Nie warto też zapominać o podsmażeniu grzybów na maśle. Tylko wtedy osiągniemy pełnię smaku. 

Zupa pieczarkowa. Składniki

  • 1,5 litra dobrego bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 600 g pieczarek,
  • 3 czubate łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu,
  • pół pora,
  • 2 marchewki,
  • mały kubek śmietany,
  • sól do smaku,
  • ulubiony makaron,
  • natka pietruszki. 

Sposób przygotowania

1. Do dużego garnka wlej bulion,

2. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki, a cebulę w kosteczkę,

3. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż cebulę z pieczarkami na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i marchewkę pokrojoną w kostkę,

4. Zagotuj bulion. Dodaj zawartość patelni, dorzuć też połowę pora. Gotuj razem kilka minut, a następnie dorzuć makaron,

5. Gotuj do momentu, aż makaron będzie miękki. Następnie dodaj do zupy śmietanę,

6. Posól do smaku. Serwuj zupę posypaną natką pietruszki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.