Zrobienie bitej śmietany wydaje się proste i teoretycznie tak właśnie jest. Niestety, czasem przez błahy błąd lub zwykłe niedopatrzenie nasza śmietanka uporczywie pozostaje płynna, a nam już odpada ręka od miksowania. Jak zrobić bitą śmietanę, która będzie sztywna i pyszna? Poznaj trzy kroki do wykonania najlepszej bitej śmietanki.
Bita śmietana nie wyjdzie z każdego rodzaju. Na próżno męczyć się z ubijaniem kwaśnej 12 proc. lub 18 proc. Żeby uzyskać białą masę puszystą jak chmurka, należy sięgać po produkty o wyższej zawartości tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się śmietanka 30 proc. lub kremówka o zawartości tłuszczu 36 proc.
Kiedy kupiliśmy już odpowiednią śmietankę, należy zwrócić uwagę, w jakim naczyniu czy też misce chcemy ją ubić. Wybór plastikowej miski raczej nie będzie najlepszy i ubijając śmietanę w takiej misce, tylko stracimy cierpliwość i zapał do dalszej pracy. Do ubijania miski używamy jedynie metalowej miski i koniecznie suchej.
To, że śmietanka powinna być schłodzona, każdy powinien wiedzieć. Żeby mieć pewność, że śmietanka jest dostatecznie zimna, powinna spędzić w lodówce około 12 godzin. Nie każdy jednak wie, że metalowa miska także powinna być zimna - warto ją schłodzić w lodówce przez 20 minut. Jednak żeby mieć całkowitą pewność, że bita śmietana wyjdzie idealna, wiatraczki miksera warto włożyć na kilka minut to zamrażalnika.
Kiedy zapamiętasz te wskazówki, twoja bita śmietana wyjdzie idealna. Pamiętaj jednak, by nie ubijać jej zbyt długo - chyba że masz ochotę na domowe masło.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.