Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit
Jeśli szukacie pomysłu na smaczne, szybkie ciasto warstwowe, to właśnie znaleźliście. Ciasto puszek siostry Anastazji jest dla was idealnym rozwiązaniem. Łatwo je zrobić i każdy powinien dać radę. Oryginalny przepis lubianej siostry zakonnej znajdziecie na jej oficjalnej stronie internetowej - siostra Anastazja.
Ciasto puszek siostry Anastazji - potrzebne składniki [LISTA]
Do przygotowania warstwowego ciasta potrzebujesz następujących produktów:
Do biszkoptu:
- mąki - szklanki,
- cukru - tyle, ile mąki,
- jajek - 6 sztuk
- proszku do pieczenia - płaskiej łyżeczki.
Do masy migdałowej:
- masła - pół kostki,
- cukru - pół szklanki,
- słodkie mleko - 3 łyżek,
- miodu - 2 łyżek
- płatków migdałowych - 300 gramów.
Do bitej śmietany:
- śmietany kremówki - litra,
- żelatyny - 6 łyżek,
- cukru pudru - odrobiny do smaku,
- kakao - do zabarwienia.
Oprócz tego przygotuj opakowanie ciasteczek (biszkoptów bądź herbatników) oraz masę krówkową (kajmakową) lub mleko skondensowane (słodzone). Pamiętaj tylko, że gotową masę możesz użyć od razu, a mleko trzeba gotować przez 2 - 2,5 godziny.
Ciasto puszek siostry Anastazji - sposób przygotowania
Wykonanie warstwowego ciasta wcale nie jest takie trudne. Zacznij od biszkoptu:
- Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia;
- Z białek jaj ubij sztywną pianę, po czym dodaj żółtka i cukier;
- Wymieszaj masę jajeczną z suchymi składnikami;
- Wyłóż ciasto do formy i piecz w temperaturze około 170 st. C przez 30 - 40 minut;
- Zrób masę migdałową - Wymieszaj cukier, mleko, miód i masło;
- Podgrzej masę, dodaj płatki migdałowe, znów wymieszaj i podsmaż;
- Żelatyny rozpuść w połowie szklanki wody (letniej), śmietanę ubij na sztywną pianę;
- Wymieszaj żelatynę z pianą i cukrem. Gotową masę podziel na pół;
- Do jednej części masy śmietankowej dodaj trochę kakao (dla koloru), resztę piany pozostaw białą;
- Złóż ciasto w następujący sposób:
Biszkopt - masa krówkowa - masa migdałowa - śmietana (biała) - ciasteczka - śmietana (kakaowa).
- Gotowy deser ozdób posypką z kakao lub startej czekolady.
Smacznego!