Ciasto puszek siostry Anastazji. Prosty i smaczny deser warstwowy. Smak pogłębią podsmażone migdały

Ciasto puszek siostry Anastazji to pomysł na pyszny deser dla każdego. To lekki, miękki i bardzo smaczny wypiek na każdą okazję. Koniecznie wypróbujcie przepis znanej i lubianej siostry zakonnej.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit

Jeśli szukacie pomysłu na smaczne, szybkie ciasto warstwowe, to właśnie znaleźliście. Ciasto puszek siostry Anastazji jest dla was idealnym rozwiązaniem. Łatwo je zrobić i każdy powinien dać radę. Oryginalny przepis lubianej siostry zakonnej znajdziecie na jej oficjalnej stronie internetowej - siostra Anastazja.

Ciasto puszek siostry Anastazji - potrzebne składniki [LISTA]

Do przygotowania warstwowego ciasta potrzebujesz następujących produktów:

Do biszkoptu:

  • mąki - szklanki,
  • cukru - tyle, ile mąki,
  • jajek - 6 sztuk
  • proszku do pieczenia - płaskiej łyżeczki.

Do masy migdałowej:

  • masła - pół kostki,
  • cukru - pół szklanki,
  • słodkie mleko - 3 łyżek,
  • miodu - 2 łyżek 
  • płatków migdałowych - 300 gramów.

Do bitej śmietany:

  • śmietany kremówki - litra,
  • żelatyny - 6 łyżek,
  • cukru pudru - odrobiny do smaku,
  • kakao - do zabarwienia.

Oprócz tego przygotuj opakowanie ciasteczek (biszkoptów bądź herbatników) oraz masę krówkową (kajmakową) lub mleko skondensowane (słodzone). Pamiętaj tylko, że gotową masę możesz użyć od razu, a mleko trzeba gotować przez 2 - 2,5 godziny.

Ciasto puszek siostry Anastazji - sposób przygotowania

Wykonanie warstwowego ciasta wcale nie jest takie trudne. Zacznij od biszkoptu:

  1. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia;
  2. Z białek jaj ubij sztywną pianę, po czym dodaj żółtka i cukier;
  3. Wymieszaj masę jajeczną z suchymi składnikami;
  4. Wyłóż ciasto do formy i piecz w temperaturze około 170 st. C przez 30 - 40 minut;
  5. Zrób masę migdałową - Wymieszaj cukier, mleko, miód i masło;
  6. Podgrzej masę, dodaj płatki migdałowe, znów wymieszaj i podsmaż;
  7. Żelatyny rozpuść w połowie szklanki wody (letniej),  śmietanę ubij na sztywną pianę;
  8. Wymieszaj żelatynę z pianą i cukrem. Gotową masę podziel na pół;
  9. Do jednej części masy śmietankowej dodaj trochę kakao (dla koloru), resztę piany pozostaw białą;
  10. Złóż ciasto w następujący sposób:
    Biszkopt - masa krówkowa - masa migdałowa - śmietana (biała) - ciasteczka  - śmietana (kakaowa).
  11. Gotowy deser ozdób posypką z kakao lub startej czekolady.

Smacznego!

Więcej o: