Ogórki 2022. To dziwne połączenie smakuje świetnie. Wystarczy przyprawa

Lato bogate jest nie tylko w piękną pogodę, cudowne podróże, a również w dojrzałe warzywa i słodkie owoce. Ogórki są jednym z najpopularniejszych warzyw, z których robimy weki na okres jesienno-zimowy. Można je przyrządzić w różnoraki sposób w zależności od przepisu i tradycji. Przepis na ogórki z kurkumą jest lubiany, ale nie do końca wszystkim znany.

Połączenie ogórka z kurkumą nie jest dla wszystkich tak oczywiste. Zazwyczaj w spiżarniach znajdziemy je w wersji kiszonej lub konserwowej. Czasem jednak warto zmienić coś w swoich przepisać, bo nowy smak może nas zaskoczyć. Dodanie do przetworów tej przyprawy nie tylko zmieni smak korniszona, a także jego wygląd, przez co będzie prezentował się dużo ciekawiej przy serwowaniu.

KurkumaKurkuma unsplash

Przepis na ogórki z kurkumą

Składniki

  • 1 szklanka octu 10%,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe i baldachimy kopru - do każdego słoika.

Sposób przygotowania

  1. Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki. Najlepiej wybrać mniejsze korniszony, ponieważ mają mniejsze nasiona,
  2. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj cukier, sól oraz kurkumę. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 2-3 minuty, a następnie zdejmij z gazu i odstaw do przestygnięcia,
  3. W słoikach ogórki układaj pionowo, dodaj przyprawy i zalej chłodną zalewą,
  4. Przygotowane słoiki mocno zakręcić i zapasteryzuj.
  5. Tak gotowe słoiki ułożyć wieczkiem do góry i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Jak pasteryzować ogórki?

  1. Przygotuj garnek, do którego możesz włożyć słoiki. Jeśli nie masz tak dużego, w którym zmieścisz wszystkie, rozłóż tę czynność na kilka razy.
  2. Dno garnka wyłóż ścierką i ustaw na niej słoiki, tak by się nie stykały. Następnie zalej garnek wodą, aby sięgała do 3/4 wysokości szkła, włącz palnik i doprowadź wodę do wrzenia,
  3. Zmniejsz moc i przez 10 minut gotuj je na małym ogniu,
  4. Po upływie czasu wyłącz gaz i delikatnie wyciągnij słoiki z wody, ustawiając je do góry dnem. Przykryj ścierką.
Więcej o: