Jak kisić ogórki na zimę? Ile użyć soli i co zrobić, aby były chrupiące? Znamy sprawdzony przepis

Jak kisić ogórki na zimę, aby były chrupiące i jędrne? Ile soli należy użyć na litr wody oraz jakich dodać przypraw? Te wszystkie informacje są bardzo ważne jeśli chcemy przygotować idealne przetwory. Znamy tradycyjny przepis babi, który zawsze się sprawdza.
Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Kiszonki są źródłem witaminy C i E, ale przede wszystkim dostarczają ogromną ilość probiotycznych kultur bakterii, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Włączenie ich do codziennej diety wzmacnia odporność oraz jest pomocne w trakcie odbywania terapii antybiotykowej.

Ogórki w słoiku (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na ogórki kanapkowe. To prawdziwy rarytas na każdą porę roku

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak kisić ogórki na zimę i ile soli na litr wody należy użyć?

Kluczem do pysznych ogórków kiszonych jest przede wszystkim wybranie odpowiedniej odmiany tych warzyw. Jeżeli nie posiadamy własnej uprawy, warto zwrócić uwagę na to, jakie ogórki oferują sprzedawcy. Do kiszenia najlepsze są te o jasnym zabarwieniu.

Przed dokonaniem zakupu należy zwrócić uwagę na ich wygląd. Muszą być twarde i jędrne, najlepiej wybrać te najdrobniejsze.

Ważne jest także to, ile soli na litr wody do kiszenia ogórków użyjemy. Podajemy przepis na kiszone ogórki, który zawsze się sprawdza.

Składniki:

  • 2 kg młodych ogórków gruntowych,
  • 2 litry zimnej wody,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 główki czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • kwiaty kopru,
  • liście czarnej porzeczki,
  • liście winogron,
  • ziarna gorczycy.

Kiszona cukiniaKiszona cukinia - przepis. Potrzebujesz tylko czterech składników

Kiszone ogórki, przepis babuni na zimowe przetwory. Sposób przygotowania

  1. Ogórki zanurzamy w zimnej wodzie i każdy dokładnie myjemy. 
  2. Do umytych i wyparzonych słoików wrzucamy wszystkie przyprawy i liście. 
  3. Układamy ciasno ogórki. 
  4. Przygotowujemy zalewę. Do zimnej wody wsypujemy sól. Mieszamy aż do momentu kiedy całkowicie się rozpuści. 
  5. Do słoików z ogórkami wlewamy zalewę tak, aby całkowicie zakryła warzywa. 

Uwaga! Celowo używamy zimnej wody, w ten sposób ogórki pozostaną jędrne.

Więcej o: