Kiszonki są źródłem witaminy C i E, ale przede wszystkim dostarczają ogromną ilość probiotycznych kultur bakterii, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Włączenie ich do codziennej diety wzmacnia odporność oraz jest pomocne w trakcie odbywania terapii antybiotykowej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kluczem do pysznych ogórków kiszonych jest przede wszystkim wybranie odpowiedniej odmiany tych warzyw. Jeżeli nie posiadamy własnej uprawy, warto zwrócić uwagę na to, jakie ogórki oferują sprzedawcy. Do kiszenia najlepsze są te o jasnym zabarwieniu.
Przed dokonaniem zakupu należy zwrócić uwagę na ich wygląd. Muszą być twarde i jędrne, najlepiej wybrać te najdrobniejsze.
Ważne jest także to, ile soli na litr wody do kiszenia ogórków użyjemy. Podajemy przepis na kiszone ogórki, który zawsze się sprawdza.
Składniki:
Uwaga! Celowo używamy zimnej wody, w ten sposób ogórki pozostaną jędrne.