Zupa czereśniowa, czyli szybki obiad na upalne dni. Pokochają ją nie tylko dzieci

Zupa czereśniowa jest idealnym rozwiązaniem w upalne dni. Lekka, świeża i słodka, przyciągnie nawet niejadków. Już niebawem zakończy się sezon na te owoce, dlatego warto wypróbować nasz przepis, który można wykorzystać także do przygotowania pysznego podwieczorku.
Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników

Kiedy temperatury sięgają powyżej 30°C, to sama myśl o gotowaniu nie należy do najprzyjemniejszych. Wtedy dobrym rozwiązaniem mogą okazać się zupy owocowe. Są nie tylko lekkie i nie wymagają wiele pracy, ale przede wszystkim pyszne, pożywne i zdrowe.

Zupa czereśniowa. Szybki obiad na upalne dni

Domowa zupa z czereśni to tak naprawdę kompot, który możemy połączyć ze śmietaną oraz dodać ulubiony makaron bądź ryż. Do jej przyrządzenia wystarczy chwila wolnego czasu i parę podstawowych składników. Ten przepis sprawi, że nie tylko dzieci będą zachwycone.

Składniki:

  • kg czereśni,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • śmietana 18 proc.,
  • 100 g dowolnego makaronu.

Jeżeli zupę z czereśni przyrządzamy dla dzieci z dbałością o ich odżywianie, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania cukru. Dojrzałe czereśnie są słodkie, zatem obiad będzie pyszny również w takiej wersji.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przyrządzania zupy czereśniowej. Przepis nie tylko na obiad

  1. Owoce myjemy dokładnie i pozbawiamy ogonków. Należy także usunąć pestki ręcznie lub za pomocą drylownicy.
  2. Do wrzącej wody z dodatkiem cukru, lub bez wrzucamy czereśnie. 
  3. Gotujemy około 20 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  5. Zupę wlewamy do miseczek i dodajemy makaron. 
  6. Danie ozdabiamy kleksem kwaśnej śmietany.

Tego rodzaju zupy owocowe możemy wykonać także z jabłek, truskawek, malin, jeżyn, a nawet jagód. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeżeli jednak lubimy zupy krem, to zamiast makaronu dodajemy ryż i całość dokładnie blendujemy. 

Kolejną propozycją jest wlanie czereśniowego kompotu wraz z owocami do mniejszego naczynia, dodanie kwaśnej śmietany i zmiksowanie całości. Powstały w ten sposób sos czereśniowy polewamy na makaron i otrzymujemy pyszny podwieczorek.

Więcej o: