Kiedy temperatury sięgają powyżej 30°C, to sama myśl o gotowaniu nie należy do najprzyjemniejszych. Wtedy dobrym rozwiązaniem mogą okazać się zupy owocowe. Są nie tylko lekkie i nie wymagają wiele pracy, ale przede wszystkim pyszne, pożywne i zdrowe.
Domowa zupa z czereśni to tak naprawdę kompot, który możemy połączyć ze śmietaną oraz dodać ulubiony makaron bądź ryż. Do jej przyrządzenia wystarczy chwila wolnego czasu i parę podstawowych składników. Ten przepis sprawi, że nie tylko dzieci będą zachwycone.
Składniki:
Jeżeli zupę z czereśni przyrządzamy dla dzieci z dbałością o ich odżywianie, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania cukru. Dojrzałe czereśnie są słodkie, zatem obiad będzie pyszny również w takiej wersji.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tego rodzaju zupy owocowe możemy wykonać także z jabłek, truskawek, malin, jeżyn, a nawet jagód. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeżeli jednak lubimy zupy krem, to zamiast makaronu dodajemy ryż i całość dokładnie blendujemy.
Kolejną propozycją jest wlanie czereśniowego kompotu wraz z owocami do mniejszego naczynia, dodanie kwaśnej śmietany i zmiksowanie całości. Powstały w ten sposób sos czereśniowy polewamy na makaron i otrzymujemy pyszny podwieczorek.