-
Haps
-
Jak przygotować
- Prosta sałatka z ogórków na zimę. Sprawdzony przepis na konserwową przekąskę w słoiku
Prosta sałatka z ogórków na zimę. Sprawdzony przepis na konserwową przekąskę w słoiku
Przetwory z ogórków potrafią urozmaicić nam posiłki, szczególnie zimą. Świetnie komponują się z większością obiadów - czy to ziemniakami, czy też z kaszą i ryżem. Dobrym pomysłem może okazać się dodanie jej do hamburgerów lub hot dogów. Przed wami prosta sałatka z ogórków na zimę.
Każdy miłośnik ogórków chciałby cieszyć się ich smakiem również zimą. Nie ma na to lepszego sposobu niż przygotowanie przetworów, które pozwolą wam sięgnąć po ulubione warzywa w dowolnym momencie. Oprócz tradycyjnych korniszonów i kiszonych warto, by w waszych piwnicach znalazła się również smaczna sałatka. Będzie to idealne uzupełnienie zimowych dań.
Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry
Prosta sałatka z ogórków na zimę - przepis
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 4 duże cebule,
- 4 duże marchewki,
- 4 papryki,
- kilka ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie: świeża papryka chilli,
- liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, gorczyca.
Zalewa:
- 1,25 l wody (5 szklanek),
- 125 g cukru (pół szklanki),
- 375 ml octu (1,5 szklanki).
Przygotowanie:
- Na samym początku dokładnie myjemy ogórki i kroimy je na cienkie plasterki.
- Obieramy marchewki i kroimy je na plastry o podobnej grubości.
- Siekamy cebulę w zależności od preferencji - w piórka lub krążki.
- Oczyszczamy paprykę i kroimy na cienkie kawałki.
- Jeżeli lubicie pikantne smaki, polecamy dodać również papryczkę chilli.
- Łączymy warzywa, a następnie dodajemy do nich sól i pieprz. Dokładnie wymieszane składniki zostawiamy na około 2 godziny.
- W międzyczasie możecie zacząć przygotowywać zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet oraz dodajemy cukier. Całość gotujemy i mieszamy do rozpuszczenia cukru, zostawiamy na ogniu jeszcze przez około 2 minuty.
- Odciskamy warzywa i rozkładamy je do słoików. Do każdego dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy oraz ząbek czosnku.
- Do słoików wlewamy naszą zalewę i zakręcamy. Następnie w garnku umieszczamy bawełnianą ściereczkę i pasteryzujemy nasze przetwory w wodzie przez około 15 minut od momentu zagotowania.
- Wyciągamy słoiki i ustawiamy wieczkiem do dołu do ostygnięcia. Smacznego!
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.