Prosta sałatka z ogórków na zimę. Sprawdzony przepis na konserwową przekąskę w słoiku

Przetwory z ogórków potrafią urozmaicić nam posiłki, szczególnie zimą. Świetnie komponują się z większością obiadów - czy to ziemniakami, czy też z kaszą i ryżem. Dobrym pomysłem może okazać się dodanie jej do hamburgerów lub hot dogów. Przed wami prosta sałatka z ogórków na zimę.

Każdy miłośnik ogórków chciałby cieszyć się ich smakiem również zimą. Nie ma na to lepszego sposobu niż przygotowanie przetworów, które pozwolą wam sięgnąć po ulubione warzywa w dowolnym momencie. Oprócz tradycyjnych korniszonów i kiszonych warto, by w waszych piwnicach znalazła się również smaczna sałatka. Będzie to idealne uzupełnienie zimowych dań. 

Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry

Prosta sałatka z ogórków na zimę - przepis 

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 4 duże cebule,
  • 4 duże marchewki,
  • 4 papryki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: świeża papryka chilli,
  • liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, gorczyca.

Ogórki z przecierem pomidorowym zaskakują obłędnym smakiem.Ogórki z przecierem pomidorowym - niezwykle smaczne i chrupiące

Zalewa:

  • 1,25 l wody (5 szklanek),
  • 125 g cukru (pół szklanki),
  • 375 ml octu (1,5 szklanki).

Warzywne przekąski na grillaCzym urozmaicić dania z grilla? Pomysły na przystawki i dodatki do grilla

Przygotowanie: 

  1. Na samym początku dokładnie myjemy ogórki i kroimy je na cienkie plasterki. 
  2. Obieramy marchewki i kroimy je na plastry o podobnej grubości. 
  3. Siekamy cebulę w zależności od preferencji - w piórka lub krążki.
  4. Oczyszczamy paprykę i kroimy na cienkie kawałki. 
  5. Jeżeli lubicie pikantne smaki, polecamy dodać również papryczkę chilli. 
  6. Łączymy warzywa, a następnie dodajemy do nich sól i pieprz. Dokładnie wymieszane składniki zostawiamy na około 2 godziny. 
  7. W międzyczasie możecie zacząć przygotowywać zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet oraz dodajemy cukier. Całość gotujemy i mieszamy do rozpuszczenia cukru, zostawiamy na ogniu jeszcze przez około 2 minuty.
  8. Odciskamy warzywa i rozkładamy je do słoików. Do każdego dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy oraz ząbek czosnku.
  9. Do słoików wlewamy naszą zalewę i zakręcamy. Następnie w garnku umieszczamy bawełnianą ściereczkę i pasteryzujemy nasze przetwory w wodzie przez około 15 minut od momentu zagotowania. 
  10. Wyciągamy słoiki i ustawiamy wieczkiem do dołu do ostygnięcia. Smacznego!

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Więcej o: