Szakszuka to najlepszy przepis na śniadanie. Jest lekka, a zarazem sycąca i dodaje energii na długi czas. Oryginalny przepis na szakszukę zawiera jajka, pomidory, kolendrę i przyprawy. My dziś jednak troszkę podrasujemy ten przepis.
Szakszuka - przepis na najlepsze śniadanie
Składniki:
- 5 pomidorów
- 3-4 jajka
- i średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek chudej kiełbasy lub pokrojona wędlina (możesz pominąć)
- opcjonalnie: połowa czerwonej papryki, garść szpinaku, odrobina fasolki czerwonej
- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, kumin, pieprz cayenne, słodka papryka, świeża kolendra
Szakszuka - sposób wykonania:
- Pomidory, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, kiełbasę i paprykę. Smaż ok. 2 minut. Następnie dodaj szpinak jeśli używasz i dorzuć pomidory. Dopraw przyprawami.
- Smaż na sporej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory wyraźnie odparują. Teraz dodaj fasolkę z puszki, jeśli jej używasz.
- Kiedy pomidory odparowały, ostrożnie wbij jajka i zmniejsz moc palnika. Patelnię przykryj pokrywką i duś całość, aż jajka się zetną. Podawaj ze świeżym pieczywem i kolendrą.
Takie śniadanie to wymarzony początek dnia. Jeśli znudziły ci się kanapki i jajecznica, koniecznie wypróbuj przepis na szakszukę - nie pożałujesz.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.