Szakszuka - przepis na orientalne śniadanie. Kluczowy jest odpowiedni wybór przypraw - bez kuminu się nie obejdzie

Szakszuka to przepis na śniadanie, które doda nam energii na cały dzień i zapewni świetny humor od samego rana. Ta potrawa jest tradycyjna w północnych regionach Afryki, ale jej smak świetnie znany jest na całym świecie. Jaki jest sekret smaku szakszuki? Oprócz pomidorów i jajek ważne są także przyprawy - gałka muszkatołowa i kumin to jedne z nich.
Zobacz wideo

Szakszuka to najlepszy przepis na śniadanie. Jest lekka, a zarazem sycąca i dodaje energii na długi czas. Oryginalny przepis na szakszukę zawiera jajka, pomidory, kolendrę i przyprawy. My dziś jednak troszkę podrasujemy ten przepis.

Przepis na ogórki od Magdy GesslerOgórki kiszone Magdy Gessler. Co dodać, by wydobyć to, co najlepsze?

Szakszuka - przepis na najlepsze śniadanie

Składniki:

  • 5 pomidorów
  • 3-4 jajka
  • i średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek chudej kiełbasy lub pokrojona wędlina (możesz pominąć)
  • opcjonalnie: połowa czerwonej papryki, garść szpinaku, odrobina fasolki czerwonej
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, kumin, pieprz cayenne, słodka papryka, świeża kolendra

Szakszuka - sposób wykonania:

  1. Pomidory, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. 
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, kiełbasę i paprykę. Smaż ok. 2 minut. Następnie dodaj szpinak jeśli używasz i dorzuć pomidory. Dopraw przyprawami.
  3. Smaż na sporej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory wyraźnie odparują. Teraz dodaj fasolkę z puszki, jeśli jej używasz.
  4. Kiedy pomidory odparowały, ostrożnie wbij jajka i zmniejsz moc palnika. Patelnię przykryj pokrywką i duś całość, aż jajka się zetną. Podawaj ze świeżym pieczywem i kolendrą.

Fasolka szparagowa (zdjęcie ilustracyjne)Jak ugotować fasolkę szparagową? Zapamiętaj te proste, kuchenne zasady

Takie śniadanie to wymarzony początek dnia. Jeśli znudziły ci się kanapki i jajecznica, koniecznie wypróbuj przepis na szakszukę - nie pożałujesz.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: