Kruszonka - przepis idealny do ciast i jagodzianek. Potrzebujesz jedynie trzech składników

Kruszonka to słodkie grudki na wierzchu pysznych ciast, drożdżówek i jagodzianek. Bez kruszonki bułeczki nie wyglądają apetycznie i nie są tak smaczne. Dziś mamy dla ciebie przepis na kruszonkę, który koniecznie musisz poznać, zanim zagłębisz się w tajniki pieczenia domowych jagodzianek. Potrzebujesz jedynie trzech składników - idę o zakład, że masz je w kuchni.
Zobacz wideo

Kruszonka jest banalna w wykonaniu i pamiętam, jak wiele lat temu, kiedy byłam mała, podjadałam kruszonkę na surowo, a mama na mnie krzyczała i groziła, że mi się żołądek zaklei. Nic takiego się nie stało, a smak pamiętam do dziś. Jednak upieczona kruszona jest dużo lepsza, a już w ogóle perfekcyjnie smakuje na delikatnych bułeczkach drożdżowych. Chcesz zrobić jagodzianki albo ciasto drożdżowe? Bez kruszonki ani rusz. Zobacz, jak proste jest jej wykonanie.

SzakszukaSzakszuka - przepis. Kluczowy jest odpowiedni wybór przypraw

Kruszonka - przepis do jagodzianek i nie tylko

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 g mąki 

Kruszonka - sposób wykonania:

  1. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. Następnie dodaj cukier oraz masło pokrojone w kostkę.
  2. Połącz składniki wsiekując masło w mąkę, lub wyrób ręcznie - jak ci wygodniej.
  3. Kiedy uzyskasz już niejednolite grudki, możesz przełożyć kruszonkę do lodówki na kilka minut, by zachowała zwartą konsystencję.
  4. Teraz już możesz pospać kruszonką swoje ciasto lub bułeczki.

Tak przygotowana kruszonka to idealne dopełnienie smaku ulubionych wypieków. Jeśli chcesz dodać swoim jagodziankom nieco urody i słodyczy, koniecznie udekoruj je kruszonką.

Ogórki po kaszubsku to świetny pomysł na przekąskęPrzepis na ogórki po kaszubsku. Kluczowe są przyprawy

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: