Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon letni to czas świeżych produktów, domowych przepisów i eksperymentów w kuchni. Wypieki przygotowane według tradycyjnej, babcinej receptury nie mają sobie równych - tak też jest z ciastem z jagodami i kruszonką, które smakiem przewyższa pozostałe letnie słodkości.
Ciasto z jagodami i kruszonką - letni, owocowy rarytas
Domowe ciasto z kruszonką i jagodami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wypiek świetnie sprawdzi się podczas ważnych uroczstości jak i podane w domowym zaciszu. Uwielbiają go niemal wszyscy - swój wyjątkowy smak zawdzięcza sezonowym owocom leśnym, które w połączeniu z ciastem tworzą bezkonkurencyjny duet. Całość uwydatni kruszonka, która nada chrupkości i słodyczy.
Ciasto, robi się błyskawicznie, a jego smak sprawia, że trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek
- mówi o nim Anna Starmach, autorka przepisu, który pochodzi z jej autorskiej strony internetowej.
Do przygotowania warto użyć świeżych jagód zakupionych na lokalnych bazarkach lub targach, a najlepiej z tych, które uzbieraliśmy własnoręcznie. Pozostałe składniki to typowe i bazowe produkty, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, bez konieczności robienia zakupów, co tylko przyśpieszy proces powstawania ciasta.
Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna
Domowy przepis na ciasto z jagodami i kruszonką według Anny Starmach
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 g masła lub margaryny,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
- Dodatkowo: cukier waniliowy lub skórka z cytryny.
Składniki na kruszonkę:
- szklanka mąki,
- ½ szklanki cukru,
- 70 g zimnego masła.
Składniki dodatkowe:
- 1 l jagód świeżych,
- 3 łyżki cukru,
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy kruszonkę - zimne masło kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy kruszonkę. Formujemy kulę i w folii aluminiowej przekładamy do lodówki.
- Przygotowujemy ciasto - jajka ubijamy mikserem, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną pianę. Masło lub margarynę siekamy razem z mąką i proszkiem do pieczenia, następnie rozdrabniamy dłońmi tak, aby wszystko połączyć do uzyskania konsystencji "grubszy piasek".
- Do mąki dodajemy ubite jajka, śmietanę oraz cukier waniliowy/skórkę z cytryny. Następnie wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto ręcznie lub z pomocą robota z hakiem.
- Ciasto wykładamy na posmarowaną lub wyłożoną papierem blaszkę. Następnie wykładamy ciasto, rozwałkowując lub układając dłońmi. Na to wykładamy wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną jagody oraz kruszonkę.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.
- Gdy wystygnie, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.