Ciasto z jagodami i kruszonką - przepis Anny Starmach z sezonowych owoców. Banalnie proste w wykonaniu

Jednym z letnich rarytasów jest ciasto z jagodami i kruszonką. Przygotowane ze świeżych owoców sezonowych będzie smakować obłędnie! Wystarczy zaledwie chwila, by proste składniki zamienić na ten przepyszny wypiek. Przepis jest banalnie prosty, a efekty zadowolą nawet najbardziej wymagające kubki smakowe.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon letni to czas świeżych produktów, domowych przepisów i eksperymentów w kuchni. Wypieki przygotowane według tradycyjnej, babcinej receptury nie mają sobie równych - tak też jest z ciastem z jagodami i kruszonką, które smakiem przewyższa pozostałe letnie słodkości. 

Ciasto z jagodami i kruszonką - letni, owocowy rarytas

Domowe ciasto z kruszonką i jagodami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wypiek świetnie sprawdzi się podczas ważnych uroczstości jak i podane w domowym zaciszu. Uwielbiają go niemal wszyscy - swój wyjątkowy smak zawdzięcza sezonowym owocom leśnym, które w połączeniu z ciastem tworzą bezkonkurencyjny duet. Całość uwydatni kruszonka, która nada chrupkości i słodyczy. 

Ciasto, robi się błyskawicznie, a jego smak sprawia, że trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek

- mówi o nim Anna Starmach, autorka przepisu, który pochodzi z jej autorskiej strony internetowej.

Do przygotowania warto użyć świeżych jagód zakupionych na lokalnych bazarkach lub targach, a najlepiej z tych, które uzbieraliśmy własnoręcznie. Pozostałe składniki to typowe i bazowe produkty, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, bez konieczności robienia zakupów, co tylko przyśpieszy proces powstawania ciasta.  

Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna

Domowy przepis na ciasto z jagodami i kruszonką według Anny Starmach

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g masła lub margaryny,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • Dodatkowo: cukier waniliowy lub skórka z cytryny.

Składniki na kruszonkę:

  • szklanka mąki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 70 g zimnego masła.

Składniki dodatkowe: 

  • 1 l jagód świeżych,
  • 3 łyżki cukru,
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy kruszonkę - zimne masło kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy kruszonkę. Formujemy kulę i w folii aluminiowej przekładamy do lodówki. 
  2. Przygotowujemy ciasto - jajka ubijamy mikserem, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną pianę. Masło lub margarynę siekamy razem z mąką i proszkiem do pieczenia, następnie rozdrabniamy dłońmi tak, aby wszystko połączyć do uzyskania konsystencji "grubszy piasek".
  3. Do mąki dodajemy ubite jajka, śmietanę oraz cukier waniliowy/skórkę z cytryny. Następnie wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto ręcznie lub z pomocą robota z hakiem. 
  4. Ciasto wykładamy na posmarowaną lub wyłożoną papierem blaszkę. Następnie wykładamy ciasto, rozwałkowując lub układając dłońmi. Na to wykładamy wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną jagody oraz kruszonkę.  
  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy  w 180 stopniach ok. 40 minut.
  6. Gdy wystygnie, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.